Velika i Eminovci hodočasnička mjesta molitve, pokore i pjesme

Autor: D.K.

Velika GospaVELIKA / EMINOVCI – Vjernici će u Požeštini na današnji blagdan Velike Gospe hodočastiti u Marijanska svetišta kako bi obilježili svetkovinu Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, o čijem značaju i ukorijenjenosti u hrvatsku narodnu tradiciju govori što je taj dan u Hrvatskoj proglašen i državnim blagdanom.

Na poseban se način Velika Gospa slavi se u Velikoj i Eminovcima gdje su središnja euharistijska slavlja u 11 sati. Ovom velikom blagdanu u Marijanskim svetištima i brojnim župama prethodile su devetnice kao duhovna priprema za proslavu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Duga tradicija štovanja Nebeske Majke kao nauk o Marijinu uznesenju na nebo dogmom je proglasio papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine

Marijanska svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju ukazanje ili čudo a neka su nastala zbog jake marijanske pobožnosti kroz povijest u našim krajevima iz kojeg razloga su kao takva mjesta odredišta hodočašća.

Uz Mariju Bistricu, kao veća svetišta u Hrvatskoj poznata su i kao velika hodočasnička mjesta u Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Dragotinu kod Đakova, Gorici, Ilači, Krasnom, Molvama, Pagu, Remetama, Slavonskom Kobašu, Solinu, Zadru na Arbanasima, Vepricu kod Makarske, Vrpolju kod Šibenika….

Među kršćanima postoje različiti stavovi kada je u pitanju štovanje Majke Božje. Kod Nje se traži utjeha u tegobama, napuštenostima , usamljenostima i svim drugim patnjama u nutrini duše. Hrvatski se narod uvijek utjecao i tražio pomoć Isusove i naše majke Marije jer je vjerovao u njezin moćni zagovor. 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot