Velika i Eminovci hodočasnička mjesta molitve, pokore i pjesme

Autor: DK

Velika GospaVELIKA / EMINOVCI – Vjernici će u Požeštini na današnji blagdan Velike Gospe hodočastiti u Marijanska svetišta kako bi obilježili svetkovinu Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, o čijem značaju i ukorijenjenosti u hrvatsku narodnu tradiciju govori što je taj dan u Hrvatskoj proglašen i državnim blagdanom.

Na poseban se način Velika Gospa slavi se u Velikoj i Eminovcima gdje su središnja euharistijska slavlja u 11 sati. Ovom velikom blagdanu u Marijanskim svetištima i brojnim župama prethodile su devetnice kao duhovna priprema za proslavu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Duga tradicija štovanja Nebeske Majke kao nauk o Marijinu uznesenju na nebo dogmom je proglasio papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine

Marijanska svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju ukazanje ili čudo a neka su nastala zbog jake marijanske pobožnosti kroz povijest u našim krajevima iz kojeg razloga su kao takva mjesta odredišta hodočašća.

Uz Mariju Bistricu, kao veća svetišta u Hrvatskoj poznata su i kao velika hodočasnička mjesta u Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Dragotinu kod Đakova, Gorici, Ilači, Krasnom, Molvama, Pagu, Remetama, Slavonskom Kobašu, Solinu, Zadru na Arbanasima, Vepricu kod Makarske, Vrpolju kod Šibenika….

Među kršćanima postoje različiti stavovi kada je u pitanju štovanje Majke Božje. Kod Nje se traži utjeha u tegobama, napuštenostima , usamljenostima i svim drugim patnjama u nutrini duše. Hrvatski se narod uvijek utjecao i tražio pomoć Isusove i naše majke Marije jer je vjerovao u njezin moćni zagovor. 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »