VELIČKI „NAJDUŽI STOL U HRVATA“: Na dužini od 850 metara gastronomski specijaliteti iz tri države ponuđeni stotinama posjetitelja /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Jubilarni 10. „Najduži stol u Hrvata“, održan u Velikoj, i ove je godine bio izuzetno bogat, ali i dobro posjećen. Organizirali su ga Turistička zajednica općine Velika, tamošnje KUD „Ivan Goran Kovačić“, Park prirode Papuk u suradnji sa općinom Velika, te brojnim udrugama, ustanovama i obiteljskim gospodarstvima.

-Duša naših ljudi, srdačnost i zajedništvo, te priroda ovog kraja koji nas krase ključni su za ovu priredbu, a uspjeh je potpun zahvaljujući udrugama, ustanovama i obiteljskim gospodarstvima ovog kraja, ali i našim gostima koji nas redovno pohode – kazao nam je Vlado Boban, načelnik općine Velika uz kojega je bio zamjenik Ivica Potočanac, a među gostima su bili načelnici općina Kaptol i Čaglin Mile Pavičić i Dalibor Bardač, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha i drugi.

Hitac iz topa ispalili su pripadnici požeške Gradske straže čime su označili otvorenje priredbe.

Okupila je na stolu dugom 850 metara čak 500 sudionika, 160 izlagača, a bilo je ti izuzetno mnogo gurmanskih specijaliteta iz ovoga kraja, te drugih dijelova Lijepe naše, ali i iz susjedne Mađarske, kao i Bosni i Hercegovine. Svi oni kao i stotine posjetitelja rado pohode Veliku obilazeći stol, a kupovinom ulaznice od 20 kuna mogli su kušati brojne delicije za svoje nepce.

Mnogo se toga moglo vidjeti i kušati uključujući vola na ražnju kao najveću poslasticu za posjetitelje. Teško je nabrojiti sve koji su dali svoj doprinos uspjehu ovogodišnjeg „Najdužeg stola“.

Dom za stare i nemoćne osobe iz Velike priredio je domaće specijalitete, a korisnice su tu na otvorenom prostoru kraj stola čijale perje kako se to nekada radilo u ovim krajevima. Članovi lovačkih društava „Lapjak“ iz Velike i „Papuk“ iz Biškupaca skuhali su lovački čobanac sa obiljem mesa divljači.

-Naši majsatori kotlića skuhali su 50 litara te lovačke delicije – kaže biškupački lovac Mato Damljanović puneći posude sa tim omiljenim jelom, a toliko su skuhali i Veličani. Bili su tu i ribiči ŠRD „Veličanka“ iz Trenkova, folkloraši, brojni članovi udruge „Veličanka“ koji su pokazali svoje rukotvorine i drugi. Dalmatinci su se pokazali nizom specijaliteta od ribe i plodova mora, Hercegovci dobrim sirevima, Mađari  suhomesnatim proizvodima itd.

-U suradnji sa lokalnom samoupravom razvijamo turizam, a ljudi sve više prepoznaju potencijale ovog podneblja – kazao nam je Alen Jurenac, ravnatelj parka prirode Papuk, koji je za ovu prigodu dopremio veliki balon na topli zrak što je bilo posebna atrakcija, te su predstavili svoj novi vizaulni identitet.

Večer je završila koncertom vrsnih požeških tamburaša „Zlatna dolina“ i riječkih rockera „Groovers“” pred više stotina posjetitelja.

Trodnevna događanja u Velikoj završavaju u nedjelju poslije podne 29. međunarodnom Smotrom folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” uz nastup 12 folklornih skupina iz više zemalja. Povorka sudionika će od 16 sati poći od Vatrogasnog doma, a u 17 sati slijedi njihov nastup na pozornici u šatoru kraj zgrade škole.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=256940]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: