Velebni skup HDZ-a prije 29 godina na tadašnjem požeškom Atletskom stadionu: Okupilo se više od šest tisuća stanovnika Požeške kotline te okolnih slavonskih općina i sjeverne Bosne

Autor: DK

POŽEGA – Prije 29 godina, točnije 14.travnja 1990. godine na tadašnjem atletskom stadionu u Slavonskoj Požegi, kako je tada prenio novinar Večernjeg lista Jelenko Topić, danas novinar-suradnik na portalu pozega.eu, održan je predizborni skup HDZ-a na kojem se okupilo više od šest tisuća stanovnika Požeške kotline te okolnih slavonskih općina i sjeverne Bosne.

Kako se navodi u novinskom članku, kojeg je 15.travnja 1990. godine objavio Večernji list, predizborni skup je otvorio, danas pokojni, Ante Božić, predsjednik požeškog ogranka HDZ-a koji je tada imao oko pet tisuća članova
Na tom skupu su tada predstavljeni kandidati HDZ-a za Sabor, tada još uvijek Socijalističke republike Hrvatske i to Marija Bajt za Društveno političko vijeće, a Vladimir Englman za Vijeće općina.

Tada su na skupu govorili članovi Središnjice HDZ-a, fra Tomislav Duka, Ante Beljo tajnik HDZ-a za Kanadu i SAD. Ivan Polac tajnik za Norvešku i drugi.

Poseban gost i govornik na skupu bio je čelnik HDZ-a dr. Franjo Tuđman koji je na tom skupu rekao kako je HDZ izvukao pouke i zaključke iz novije povijesti Hrvatske na čemu se temelji program stranke.

-Hrvatski narod ne želi fašističku NDH već slobodnu Hrvatsku koja će na ravnopravnim osnovama uređivati odnose u Jugoslaviji i Europi te da nitko Hrvatskoj ne može nametati fašizam i ustaštvo. HDZ priznaje svim narodima i narodnostima, nikoga ne ugrožava i svima jamči građanski mir u Hrvatskoj – tada je naglasio u svom govoru dr. Franjo Tuđman.

Govoreći o apetitima na teritorij Hrvatske dr. Tuđman je istakao kako se to ne smije dozvoliti i da će granice hrvatski narod sačuvati i obraniti kao što je to učinio u svojoj dugoj povijesti.

-Nudimo ruku pomirenja i suradnje svima. To je demokratski i zašto bi to bilo, što nam pripisuju, avanturistički ekstremno – na velebnom skupu između ostalog je poručio dr. Franjo Tuđman.

Više iz kategorije