Vađenjem pijeska iz Orljave korist bi imali građevinari, a možda bi se smanjila opasnost od poplava

Autor: Jelenko Topić

Sredinom prošle godine Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o vodama kojom se dopušta eksploatacija šljunka i pijeska vađenjem iz obnovljivih ležišta putem ugovora o koncesiji i ako to pridonosi održavanju voda ili vodnih putova. Zbog toga je sada dana mogućnost vađenja pijeska iz Drave i Save, koji je dragocjen materijal za žbukanje objekata.

Više od deset godina trajala zabrana eksploatacije pijeska i šljunka, a navedeni materijali za građevinske radove uvozio se iz susjednih zemalja. U sadašnjoj situaciji taj uvoz je otežan zbog prekida transporta uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Mnogi se pitaju ima li tu prostora za korištenje pijeska i šljunka iz Orljave, pa možda  i iz Londže. Istina, ovi materijali iz ovih rijeka nisu kvalitetni kao pijesak i šljunak iz velikih vodotoka, no zasigurno da i oni mogu naći primjenu u nekim građevinskim zahvatima. To bi zasigurno smanjilo troškove, a nije isključeno da bi uzimanje pijeska i šljunka iz ovdašnjih rijeka produbilo njihova korita što bi moglo utjecati na smanjenje opasnosti od poplava kako je to bilo dok se to iz njih koristilo. Naime, dugogodišnji nanosi mulja u koritima rijeka dižu razinu vode pa se one češće mogu izlijevati na okolne površine.

Sada traju ili su u pripremi radovi na aglomeracijama na području Požeško-slavonske županije. Možda bi rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike o eksploataciji pijeska dobro došlo u trenutku kada je zbog pandemije koronavirusa onemogućen uvoz pijeska iz okolnih država, te više potenciralo korištenje dravca, savca ili takvih materijala iz Orljave i Londže. Stručnjaci imaju riječ, no građevinari bi zasigurno mogli naći interesa za vađenje ili pak poduzetnici jer je poznato da je unazad dvadesetak godina bilo zahtjeva za eksploataciju kamena iz okolnih slavonskih planina.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88