Uz smotru povijesenih postrojbi predsjednica RH posjetila i katedralu

Autor: D.K.

POŽEGA – Povodom Dana grada jučer je održana tradicionalna manifestacija mimohoda i smotre povijesenih postrojbi koje svojom nazočnošću dočaravaju bogatu povijest Požege koja je u srcu Zlatne doline.

I ove se godine odazvalo oko dvadesetak povijesnih postrojbi, iz Rebublike Hrvatske i jedna iz Bosne i Hercegovine, iz Tomislavgrada, Hajdučka družina Mijata Tomića, koje su se u mimohodu od starog Autobusnog kolodvora zaputile na središnje mjesto manifestacije koja je održana ispred katedrale Sv. Terezije Avilske.

Toj manifestaciji kao posebna gošća pridružila se predsjednica Republike Hrvatske Koinda Grabar Kitaroić koju je dočekalo mnoštvo Požežana ali i brojni njeni simpatizeri iz drugih mjesta i krajeva.

Po dfolasku na Trg sv. Terezije predsjednicu su dočekali gradonačelnik Požege Vedran Neferović, požeško slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić. Predsjednica Kolinda je izvršila i smotru postrojbi nakon čega joj je riječi dobrodošlice uputio gradonačelnik Neferović.

Vidno raspoložena dočekom ali i raznolikošću bogate kulturne baštine koju pronose povijesne postrojbe njeguju i kao takvu tradiciju pronose pokazujući veliko bogatstvo hrvatskog naroda predsjednica se obratila svim gostima i nazočnim građanima Požege.

-Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da sam danas ovdje s vama. Moram reći da je ovo prvi Dan grada koji slavim izvan Zagreba kao predsjednica Republike Hrvatske. Hvala Požego što ste me pozvali. Drago mi je ovdje vidjeti i nazočne predstavnike povijesnih postrojbi, mnogi od njih su bili i na mojoj inauguraciji u veljači u Zagrebu i oni doista na najljepši mogući način predstavljaju kako hrvatsku vojnu tradiciju, tako i kulturnu tradiciju hrvatskoga naroda – rekla je predsjednica Kolonda Grabar Kitarović.

Nakon službenog dijela ceremonije predsjednica se zaputila u Požešku katedralu u kojoj ju je dočekao katedralni župnik vlč. Ivica Žuljević i ukratko ju upoznao sa bogatom poviješću tog zdanja koje je danas Stolna požeška crkva mjesne biskupije.

Po izlasku katedrale brojni obožavatelji predsjednice imali su želju susresti se s njome i fotografirati što je bilo omogućeno gotovo svakome tko je to želio.

no images were found

Više iz kategorije