Uz predstavljanje novog studija na požeškom Veleučilištu Enogastronomija svečano obilježena i 23. obljetnica djelovanja visoko obrazovne ustanove u Požegi

Autor: D.K.

Na svečanom predstavljanju novog stručnog studija Enogastronomija koji će biti na požeškom Veleučilištu od nove akademske 2021./2022. godine obilježena je i 23. obljetnica djelovanja visoko obrazovne ustanove u Požegi. U toj prigodi uz domaćine, dekana požeškog Veleučilišta prof.dr.sc. Borislava Miličeviće i prodekana doc.dr.sc. Berislava Andrilića između ostalih su bili, predsjednik Upravnog vijeća prof.dr.sc. Drago Šubarić, rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. dr.sc. Jurislav Babić, prodekan za razvoj Fakulteta agrobiotehničkih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Vinković, dekan Pravnog fakulteta u Osijeku prof. dr.sc. Tunjica Petrašević te predstavnici strukovnih udruženja. lokalnih vinara i ugostitelja

Stručni studij Enogastronomije je kao takav u Požegi prvi u Hrvatskoj iz područja biotehničkih znanosti koji je usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma. Uz 23. obljetnice osnivanja Veleučilišta studij je predstavljen uz live cooking show chefa Tomice Đukića.

Prodekan za razvoj požeškog Veleučilišta doc.dr.sc. Berislav Andrlić naglasio je kako se današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije se prepustiti slučaju te da se sve više nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području.

-Cilj današnjeg zbivanja je predstaviti novi studij Enogastronomije u Požegi, jedinstveni takav studij u Republici Hrvatskoj stoga što će to biti prvi studij koji će biti usmjeren na STEM sektor, sektor koji će svakako u budućnosti biti potreban u Hrvatskoj za zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva. Prošlo je godinu dana od istraživanja tržišta do samog kreiranja i recenziranja od strane ministarstva kako bi iznjedrili takav studij koji je potreban tržištu rada i koji će od jeseni s 30 redovitih studenata biti ponuđen maturantima putem sustava državne mature – rekao je doc. Andrlić.

-Studij sadržava većinu predmeta prehrambene tehnologije te područje ekonomije i komunikacijskih vještina jer smisao je da student kroz taj studij svlada temeljne kulinarske vještine, nauči voditi objekte koji se bave pripremom hrane, planirati obroke, kreirati jelovnike, organizirati upravljanje restoranom i barom te takvu ponudu prodati turistima, na kućnom pragu, ili u ugostiteljskom objektu. Imat ćemo razvijenu mrežu s našim partnerima, od hotelskih lanaca do naših OPG-ova i vinarija gdje će studenti imati priliku prikupljanja praktičnih znanja s različitim kulinarskim stručnjacima, poput chefa Tomice Đukića koji je i danas prezentirao enogastronomiju kroz live cooking show – dodao je prodekan Berislav Andrlić.

U svjetlu veleučilišne obljetnice, uz novi studij Enogastronomije koji će zasigurno naići na veliko zanimanje budućih studenata, tu je i studij Informatike koji kreće od iduće godine. Ponosa vrijedna visokoškolska ustanova koja trenutno ima više od 800 studenata iz cijele Hrvatske, doživjela je tako potpuno redizajniranje u smislu obrazovnih programa i snažnim koracima kreće u smjeru daljnjeg razvoja i čvršćeg povezivanja sa Sveučilištem u Osijeku.

-Drago mi je istaknuti jednu uspješnu dugogodišnju suradnju između Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku i Veleučilišta u Požegu. Vezano uz tu suradnju s našeg su sveučilišta ovdje aktivno uključeni djelatnici, profesorice, profesori i asistenti s naših fakulteta kao što je Prehrambeno-tehnološki fakultet, Fakultet agro-biotehničkih znanosti, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet. Ta dugogodišnja suradnja rezultirala je i time da je Veleučilište u Požegi, kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje veleučilište u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo i vjerujem da će ova suradnja biti još bolja. Studij Enogastronomije je dobar za cijelu ovu regiju, za mlade koji žele ovdje pronaći svoj komadić neba, to je deficitaran studij koji će, sigurni smo opravdati svoje postojanje – rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlado Guberac.

O Velikim izazovima gdje je sve snažnija konkurencija i nužno kreiranje nekih novih programa o tome je nešto više rekao predsjenik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi prof.dr.sc. Drago Šubarić naglašavajući kako je dobar temelj pronađeni u turizmu.

-Turizam je snažna gospodarska grana u Republici Hrvatskoj, a hrana i piće sastavnica su turističke ponude i krenuli smo u studij Enogastronomije, jedinstven u zemlji. Ima još studija enogastronomije, ali oni su u području društvenih znanosti. Ovo je jedinstven studij, prvi u području biotehničkih znanosti i dat će naglasak na hrani i piću, kvaliteti proizvodnje i očuvanju vrijednosti, ali i na autohtonoj hrani koju u Slavoniji i Baranji imamo puno i po kojoj je naša regija prepoznatljiva – naglasio je prof. dr. sc. Drago Šubarić predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta i prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku.

Kultura ispijanja vrhunske vinske kapljice na visokoj je razini, gastronomija nije još uhvatila taj korak, kaže pročelnik poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić.

-Vinarstvo je možda na jednom pijedestalu kojeg nikako da stigne i gastronomska ponuda. Stoga sam uvjeren kako je ovo, ne samo za naše područje, već i za cijelu kontinentalnu Hrvatsku, Slavoniju i Podunavlje, velika dobrobit – naglasio je Mesić.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88