Uz nastup deset KUD-ova nikad toliko konjskih zaprega i konjanika (foto galerija)

Autor: DK

JAKŠIĆ – I ove je godine održana dvodnevna tradicionalna manifestacija u Jakšiću “Pjesmom u jesen 2015.”, 14. po redu, za koju su mnogi stariji žitelji, tog malog općinskog središta u Požeško-slavonskoj županiji rekli, s kojima smo razgovarali, rekli da je organizacija bila na u svakom slučaju sadržajno najbolja do sada, u što smo se mogli i sami uvjeriti. Uz brojne sponzore koji su potpomogli organizaciji manifestacije i pokrovitelje, Požeško-slavonsku županiju i općinu Jakšić, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ”Slavonija” Jakšića na čelu sa predsjednikom Darijom Pažinom dalo je veliki obol u pripremi i samoj organizaciji hvalevrijednog kulturnog događanja koji je bio na visokoj razini.

Manifestacija “Pjesmom u jesen 2015.” započela je u subotu, 12.rujna, kada se održala, petu godinu za redom, Smotra dječjeg folklora na kojoj je sudjelovalo 13 folklornih skupina i društava koja su uspjela dočarati stare pjesme, igre i plesove, što je vratilo u sjećanja i dane rane mladosti mnoge generacije, danas odrasle osobe, očeve i majke, bake i djedove rođene prije 60 i više godina koji su pozorno pratili nastup djece koja su dočaravala baš ono kako se nekad živjelo i zabavljalo.

Središnji dio manifestacije održan je jučer, 13.rujna, koji će ostati dugo u pamćenju brojnim uzvanicima. Deset KUD-ova dalo je doprinos bogatom programu koji su u svojim nastupima dočarali običaje kroz pjesmu, igru, ples i igrokaz iz krajeva iz kojih su došli i koja se njeguju i čuvaju od zaborava. Nastupili su, kao domaćini HKUD “Slavonija” iz Jakšića, te KUD-ovi, “Luka Lukić” iz Brodske varoši pokraj Slavonskog Broda, KUD “Zavičaj” iz Sračinca, Varaždinska županija, KUD “Ivo Čakalić” iz Kaptola, KUD “Klas” Podsused, Zagrebačka županija, KUD “Zagorci” Beljevina, Osječko-baranjska županija, Ukrajinski KUD iz Slavonskog Broda, Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić” iz Jakšića, Zavičajno društvo “Rama” iz Pleternice te Romski KUD iz Darde, Osječko-baranjska županija.

Među brojnim uzvanicima bili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, župnik župe Jakšić vlč. Tihomir Bilešić, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić.

Na manifestaciji se predstavilo devet parova obučenih u narodne nošnje za koje se prosudbeno povjerenstvo nije moglo odlučiti tko je najljepši. Iz tog su razloga jednoglasnom odlukom sve parove proglasili najljepšim jer svaka nošnja ima svoju posebnost i bogatu izvornost iz kraja iz kojeg su došli i kojeg su predstavljali. Izuzev romskog KUD-a iz Darde svi su imali svoje parove obučene u narodne nošnje koje su plijenile pozornost, a parovi koji su ih predstavljali bili su srdačno pozdravljani od strane brojne publike.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: