Uz nastup deset KUD-ova nikad toliko konjskih zaprega i konjanika (foto galerija)

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – I ove je godine održana dvodnevna tradicionalna manifestacija u Jakšiću “Pjesmom u jesen 2015.”, 14. po redu, za koju su mnogi stariji žitelji, tog malog općinskog središta u Požeško-slavonskoj županiji rekli, s kojima smo razgovarali, rekli da je organizacija bila na u svakom slučaju sadržajno najbolja do sada, u što smo se mogli i sami uvjeriti. Uz brojne sponzore koji su potpomogli organizaciji manifestacije i pokrovitelje, Požeško-slavonsku županiju i općinu Jakšić, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ”Slavonija” Jakšića na čelu sa predsjednikom Darijom Pažinom dalo je veliki obol u pripremi i samoj organizaciji hvalevrijednog kulturnog događanja koji je bio na visokoj razini.

Manifestacija “Pjesmom u jesen 2015.” započela je u subotu, 12.rujna, kada se održala, petu godinu za redom, Smotra dječjeg folklora na kojoj je sudjelovalo 13 folklornih skupina i društava koja su uspjela dočarati stare pjesme, igre i plesove, što je vratilo u sjećanja i dane rane mladosti mnoge generacije, danas odrasle osobe, očeve i majke, bake i djedove rođene prije 60 i više godina koji su pozorno pratili nastup djece koja su dočaravala baš ono kako se nekad živjelo i zabavljalo.

Središnji dio manifestacije održan je jučer, 13.rujna, koji će ostati dugo u pamćenju brojnim uzvanicima. Deset KUD-ova dalo je doprinos bogatom programu koji su u svojim nastupima dočarali običaje kroz pjesmu, igru, ples i igrokaz iz krajeva iz kojih su došli i koja se njeguju i čuvaju od zaborava. Nastupili su, kao domaćini HKUD “Slavonija” iz Jakšića, te KUD-ovi, “Luka Lukić” iz Brodske varoši pokraj Slavonskog Broda, KUD “Zavičaj” iz Sračinca, Varaždinska županija, KUD “Ivo Čakalić” iz Kaptola, KUD “Klas” Podsused, Zagrebačka županija, KUD “Zagorci” Beljevina, Osječko-baranjska županija, Ukrajinski KUD iz Slavonskog Broda, Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić” iz Jakšića, Zavičajno društvo “Rama” iz Pleternice te Romski KUD iz Darde, Osječko-baranjska županija.

Među brojnim uzvanicima bili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, župnik župe Jakšić vlč. Tihomir Bilešić, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić.

Na manifestaciji se predstavilo devet parova obučenih u narodne nošnje za koje se prosudbeno povjerenstvo nije moglo odlučiti tko je najljepši. Iz tog su razloga jednoglasnom odlukom sve parove proglasili najljepšim jer svaka nošnja ima svoju posebnost i bogatu izvornost iz kraja iz kojeg su došli i kojeg su predstavljali. Izuzev romskog KUD-a iz Darde svi su imali svoje parove obučene u narodne nošnje koje su plijenile pozornost, a parovi koji su ih predstavljali bili su srdačno pozdravljani od strane brojne publike.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot