Uz brojne nastupe nabavljali nošnje, čizme i instrumente

Autor: Jelenko Topić

JAKŠIĆ – Na godišnjoj izbornoj skupštine Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“ izabran je novi Upravni odbor, te delegati za skupštinu Saveza Slovaka u RH, a usvojena su izvješća za prošlu godinu i planovi za ovu godinu, kao i izmjene statuta.

Uoči početkla skupštine nastupili su dječja glazbena i folklorna skupina jakšićkih Slovaka.

-Navršilo se 80 godina od prve registracije ove udruge, u prošloj godini bili smo domaćini Smotre dječjeg folklora Slovaka naše zemlje, te smotre „Slovaci Slovacima“ u Rajsavcu,a sudjelovali smo na gotovo svim priredbama Slovaka u RH, kao i na manifestacijama jakšićkog kraja- istakao je u izvješću o radu predsjednik Pavel Treger dodavši da su imali više radnih akcija na uređenju lokacije „Laguna“ za smotru u Rajsavcu, a nabavljali su nošnje, čizme i instrumente. Pohvalno je da je Požeško-slavonska županija jedina ima u Gimnaziji uveden jezik ove manjine.

Programom rada za 2015. godinu predviđa se organizacija smotre „Slovaci Slovacima“ zajedno sa tradicionalnom likovnom kolonijom u Rajsavcu, brojni nastupi na smotrama i priredbama, uređenje prostorija i trodnevni posjet Slovačkoj.

Rad skupštine pozdravili su Željko Obradović, izaslanik požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević najavivši zajedno sa Maticom Slovačkom i HKUD „Slavonija“ kandidiranje projekta uređenja zgrade bivšeg vatrogasnog doma za sredstva EU, a uspjeh u radu i želju za daljnjom suradnjom poželjeli su predstavnici KUD „Poljadija“ iz Grabarja, „Berda“ iz Brestovca i „Rama“ iz Pleternice, kao i Matice umirovljenika jakšičke općine.

Na kraju skupštine KUD „Poljadija“ počastila je Slovake nastupom svog dječjeg tamburaškog sastava.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: