Utemeljitelji vladajućeg HDZ-a okupili se slaveći tri desetljeća povijesnog osnivačkog skupa svoje stranke koji je najavio višestranačje /FOTO/

Autor: D.K.

Prisjećajući se povijesnog osnivačkog  skupa Hrvatske demokratske zajednice početkom ožujka 1990. godine Zajednica utemeljitelja stranke okupila je sudionike tog događanja što je bilo najava višestranačja i demokratskih promjena na ovim prostorima.

Na tom znamenitom skupu u ondašnjem kinu Central za prvog predsjednika ogranka HDZ-a Požega izabran je Antun Božić, kasnije ga je naslijedio Drago Matošević, pa onda Ante Bagarić itd. Najviši gosti skupa u prepunoj dvorani bili su Vladimir Šeks, te predstavnici tek osnovanih ogranaka HDZ-a iz drugih slavonskih gradova.

Bio je to skup u ozračju nade, ali i nadolazećih teških vremena koja su se nadvila nad Hrvatskom koja je očekivala ostvarenje višestoljetnog sna.

Jedini novinar na osnivanju stranke bio je tadašnji dopisnik Večernjeg lista iz Požege Jelenko Topić, koji je danas suradnik našega portala, a on je tada izvješća sa osnivanja HDZ-a objavio osim u svome matičnom listu još u Vjesniku i Glasu Slavonije.

A na ovom okupljanju on je praktički jedini bio među utemeljiteljima, a da nije član stranke, koju je kontinuirano pratio od njenog osnivanja u požeškom kraju.

-Drago mi je da vas vidim i da smo se ponovo okupili uz ovaj vrijedan jubilej – kazao je na ovom obilježavanju jubileja Vladimir Englman, predsjednik Zajednice utemeljitelja. On je izabran u saziv prvog višestranačkog Sabora RH.

-Ovo jer lijepa obljetnica i vežu vas lijepe uspomene, prisjećamo se i onih koji više nisu sa nama, a dali su veliki doprinos u presudnim vremenima – istakao je pozdravljajući osnivače u ime Željka Glavića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ferdinand Troha i dodao da su ovi ljudi imali privilegiju biti dionicima toga vremena, te iako preskromni dali ogroman doprinos jer su budućnost domovine stavili ispred svoga interesa ostvarujući pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana vjekovne snove hrvatskog naroda. Poručio je da je na svima nama da državu uredimo po mjeri svakog čovjeka i za budućnost naraštaja koji dolaze.

Na kraju je Marija Barunović, sudionica osnivačkog skupa, pozdravila slavljenike kao izaslanica načelnika brestovačke općine Zdravka Mandića.

Foto: D. Krstanović [FAG id=272534]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88