USPJEŠNO OKONČAN JOŠ JEDAN VRIJEDNI PROJEKT U PLETERNICI: Otvoren prošireni dio vrtića za još stotinu djece /FOTOGALERRIJA/

Autor: D.K.

Pleternički dječji  vrtić „Tratinčica“ pohađat će još stotinu djece, zahvaljujući dograđenom dijelu vrtića, koji je danas svečano otvorio svoja vrata. Time je okončan projekt vrijedan više od devet milijuna bespovratnih kuna, pri čemu je Grad Pleternica 7,5 milijuna kuna dobio iz programa za ruralni razvoj RH, a preostalih 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo za demografiju i obitelj. 

-Djeca su ponos našeg grada, naša snaga i naše naslijeđe. Naš najveći motiv za sve što u našem gradu radimo. Zbog naše djece, jer vjerujemo u naš grad, njegov razvoj i njegovu budućnost. Zato svaka investicija kojoj svjedočimo svih ovih godina, zato ulaganja u poduzetništvo, nove ulice, obnove naših društvenih domova, zato i nova multimedijalna dvorana u kojoj će naši vrtićanci već ovog prosinca imati božićnu priredbu, zato novi trg kojeg ispunjavaju koraci naših sugrađana i trčkaranja naše djece, zato potpore za mlade obitelji, besplatni udžbenici i radne bilježnice, zato borba za svaku novu tvrtku i nova radna mjesta i novi inkubator za poduzetnike početnike, zato ćemo se kroz određeno vrijeme opet ovdje okupiti i zajedno otvoriti i zatvoreni bazen u kojem će naša djeca učiti plivati. Zato jer vjerujemo u budućnost našega grada – istakla je u uvodu obraćanja gostima i uzvanicima Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice naglašavajući da su u sve to vjerovali i naši prethodnici, svi oni koji su imali čast i odgovornost skrbiti za budućnost Pleternice.

-Dokaz tome je i naš dječji vrtić koji je s radom započeo davne 1990. godine s dvije odgojiteljice i tridesetoro djece. Prije nepunih 6 godina (2013.) našli smo se na ovom mjestu i svečano otvorili vrata novog dječjeg vrtića za 150 djece. Preselili smo se iz malog, skučenog prostora u ovaj veliki, razigrani. I ispočetka se pomalo gubili u ovim hodnicima i skupinama no iz godine u godinu vrtić je primao sve veći broj djece, a njime se danas ori njihov smijeh, a užurbani koraci naših odgojiteljica, kuharica i spremačica svjedoče ispunjenost i životnost ovog prostora. Tada, 2013. godine, neki su komentirali da nam ne treba ovoliki vrtić no ne samo da nam je trebao nego nam je ubrzo postao malen. Danas našu ustanovu pohađa gotovo 300 djece, od jasličke dobi do predškolaca, a danas ovdje s posebnom radošću pozdravljam djecu koja od sutra kreću u vrtić i njihove roditelje koji su strpljivo čekali i vjerovali u nas. Dragi roditelji, pleternički dječji vrtić mjesto je poticajnog odrastanja i kreativnosti, mjesto prepuno ljubavi za naše najmlađe i mjesto smijeha i veselja. Vjerujem da ste tu ljubav osjetili i u riječima naše ravnateljice Nikoline koja zajedno s cijelim kolektivom od 28 stručnih i kompetentnih ljudi ispunjava viziju našeg vrtića i našeg grada, grada prijatelja djece i grada ugodnog življenja – istakla je gradonačelnica Jozić zahvaljujući svima u ime sve djece, njihovih roditelja, svih zaposlenika vrtića i svoje osobno ime.

-Hvala Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Draga ministrice, draga ravnateljice, hvala vam na podršci, pomoći i bespovratnim sredstvima koja su utkana u ovaj, nama itekako važan, projekt. Jer kako rekoh na početku Djeca su ponos našeg grada, oni su naša snaga i naše naslijeđe. U Pleternici smo oduvijek na svim poljima težili izvrsnosti, stručnosti, zajedništvu i suradnji. Stoga nije čudno da se sve to prelilo i na naš dječji vrtić, njegove zaposlenike, djecu i roditelje. Ostanimo i dalje ovakvi veseli i posebni – zaključila je uz zahvalu i izvođačima radova Antonija Jozić.

Čestitke i radost zbog sve većeg broja djece, uključujući i svečanost, izrazio je i župan Alojz Tomašević, a svečanosti su bili nazočni Marijan Aladrović, predsjednik Gradskog vijeća grada Pleternice, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i dr.

Čast simboličnog presijecanja vrpce na ulazu u vrtić imala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica premijera Plenkovića i Matilda Copić ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi. O ciljevima razvoja ruralnih sredina ministrica Vučković je pored ostalog rekla: 

-Mnogi se pitanju zašto Ministarstvo poljoprivrede financira u toj mjeri izgradnju i dogradnju vrtića, nerazvrstanih cesta, vodovod i odvodnju. Mi, naravno prije svega vodimo računa o podizanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, koja je još uvijek ranjiva u međunarodnim okvirima. Ali, imamo i drugu važnu zadaću. Mi imamo odgovornu i  časnu zadaću poticanja ostanka stanovništva u ruralnom prostoru. Mi smo oni koji pomoću svojih programa trebamo osigurati temeljne usluge obnovu sela na način da život ovdje bude privlačniji, bolji,  moderniji uz poštivanje tradicije, privlačniji nego u urbanim sredinama. Ne možemo to odraditi odjednom, ali smo to započeli, i zato danas, vizijom mog prethodnika i premijera,  financiramo puno više takvih projekta nego što je bilo predviđeno izvornim programom – rekla je ministrica Vučković.

Trenutno Ministarstvo poljoprivrede financira 200 vrtića vrijednih preko milijun kuna. U nastavku je ministrica Vučković pohvalila napore Požeško-slavonske županije, u kojoj je za posljednje tri godine ugovoreno projekata u vrijednosti preko 437 milijuna kuna, od čega je do sada  isplaćeno 205 milijuna, što govori da ti projekti neće ostati slovo na papiru i utjecat će na ostanak stanovništva i razvoj.

Vrtić u Pletrenici je dograđen s 576 kvadratnim metara prostora koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece. U nadograđenom prostoru osim dodatnih skupnih soba za djecu nalaze se i prostorije za odgojno obrazovane djelatnike. U Pleternici se konstantno povećava potražnja uza upisom djece i vrtić i  jaslice. Povećanje broja djece  rezultira poboljšanjem životnih uvjeta u ruralnoj sredini budući da djeci pružen adekvatan predškolski odgoj, a roditeljima, ukoliko su zaposleni, otvara mogućnosti pronalaska posla te je i financijski povoljnije od privatno čuvanja djece.

Dogradnja je financirana iz operacije „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje  2014. – 2010. . Program je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za nadogradnju osigurano je 7.412.500 kuna Program je proveden uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uz potporu od 11.499.999 kuna.

Molitveni zaziv i blagoslov uputio je mjesni pleternički župnik preč. Antun Ćorković.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek