Umirovljeni učitelj hrvatskog jezika i povijesti Ivan Abibović objavio svoju treću knjigu „Šokačka duša“ /FOTO/

Na prigodnoj svečanosti u dvorani požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića javnosti je predstavljana nova knjiga umirovljenog učitelja hrvatskog jezika i povijesti Ivana Abibovića, koji je u toj školi odradio veći dio svoga radnog vijeka.

Knjiga a je objavljena pod nazivom „Šokačka duša“. U prigodi predstavljanja tog vrijednog izdanja ravnateljica Cesarićeve škole Zvjezdana Krip govorila bje o životnom putu i stvaralaštvu Ivana Abibovića, neumornog stvaraoca i zaljubljenika u pisani riječ slavonskog podneblja.

Prof. Dijana Klarić iz požeške Gradske knjižnice i čitaonice, te knjižničarka u ovoj školi Mirna Kovačević kao recenzentice govorile su o nastanku i sadržaju knjige „Šokačka duša“.

Melita Grgić, tajnica Udruge pjesnika i likovnih stvaraoca Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ predstavila je njen rad, Abibović joj je dopredsjednik, a više članova te udruge čitali su svoje stihove. Udruga je pomogla objavljivanje knjige, a Abibović im je kao i drugima koji su dali potporu uputio riječi zahvale.

U glazbenom dijelu nastupili su članovi KUD „Požeška dolina“ i glazbeni sastav „Šljivova grana“ iz  Grabarja kojemu je Abibović osnivač i aktivan član, a navršili su gotovo dva desetljeća postojanja.

Abibović je u duši Slavonac, rodom iz Grabarja. Na temeljima slavonske ikavice stvara poeziju i scenske prikaze na kojima kroz humor i blagu ironiju prikazuju svakodnevni život Slavonije i Slavonaca, njihovu želju da očuvaju tradiciju, običaje, govor, ljepotu slavonskih krajobraza i širinu slavonske duše. Stoga su u njegovu stvaralaštvu neizostavni slavonski motivi: zemlja, polje, imanje, gazdinstvo, konji, bećari, divojke, snaše, šorovi, sokaci itd.
U svom pjesničkom izrazu stilski se opredijelio za vezani stih, njegujući rimu, čime uz ljepotu, gizdavost, ironičnost i duhovitost ostvaruje i bliskost, prihvaćenost, emotivnost i toplinu slavonskog izričaja, očuvanog u dubini duše kao dragocjenu baštinu iz onog tamo starog i dragog vremena u kojemu su naše bake i naši didaci na njemu divanili.
Objavio je tri knjige: „O nama i našima“, „Zauvik“ i „Ikavicom i ravnicom“, čiji nam naslovi kada ih izgovorimo kao jednu sintagmu najočitije govore o opredjeljenju autora kao zavičajnoj tradiciji.

Po njegovim tekstovima izvedeno je više kraćih igrokaza o nekadašnjem i suvremenom životu Slavonaca,a dio njih je izveden na  glumačkim susretima i televizijskim emisijama.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257404]

0 Comment