Uloga gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova: Okrugli stol i panel diskusija iz perspektive lokalne samouprave /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA- Okrugli stol o ulozi gradova u razvoju poduzetništva te EU fondovima iz perspektive lokalne samouprave održan je u Županijskoj gospodarskoj komori u organizaciji Poslovnog dnevnika, grada Požege i Udruge gradova u Hrvatskoj.

Cilj okupljanja je poticanje procesa decentralizacije i jačanja uloge jedinica lokalne samouprave u stvaranju poticajne poduzetničke klime, te postizanje jače sinergije jedinica lokalne samouprave i poduzetnika.

O ulozi gradova u razvoju poduzetništva na prvoj panel diskusiji govorili su Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Požege Vedran Neferović, predsjednik uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Balenović i vlasnik tvrtke Magma d.o.o. Zdenko Prskalo.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova

-Kada govorimo o ulozi centralne vlasti i lokalne samouprave, smatramo da je država bogata onoliko koliko je bogat njezin najmanji kraj i koliko je stupanj decentralizacije veći. Ono što je sada činiti na nivou centralne vlasti u novim segmentima vezano uz EU fondove je novi akcijski plan i nova strategija koji će definitivno više uvažavati primjere dobre prakse lokalne samouprave i potrebe lokalne samouprave. Upravo u općinama i gradovima je prostor koji najbolje prepoznaje potrebe kako stanovništva tako i gospodarstvenika. Nadamo se da će ova vlada to prepoznati više no što su to prepoznale prethodne vlade i vjerujem da će to biti tako imajući u vidu činjenicu kako je danas dobar dio ministara ili iz lokalne samouprave ili iz gospodarstva. Smatram da je to dobar preduvjet za razvoj gospodarstva, a onda i za bolji standard naših stanovnika – rekao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

Dodaje kako razloga za optimizam lokalnim samoupravama daje i nova porezna reforma, posebice u segmentu poreza na dohodak.

-Prije dvije godine država je uzela lokalnim samoupravama nepune dvije milijarde kuna i nije vratila. U ovoj poreznoj reformi vidjeli smo prije nekoliko dana da je manje ubranog poreza u prvom mjesecu – nadoknađeno. Možemo reći da je ministar Marić ispunio svoj dio obećanja. Naravno, sva sreća da hrvatski BDP raste, ali kroz taj BDP mi nećemo ove godine vidjeti povećani porez na dohodak iz te osnove. To ukazujem kao potrebu da sagleda u vremenima koja su pred nama, a prije svega u raspravama i temama vezanim na novi porez na nekretnine koji upravo kreće u pripremu za saborsku proceduru, da končano prestane trend po kojem centralna država uzima, a ne daje – zaključio je Turk.

Okruglom stolu, uz brojne predstavnike iz gospodarstva i institucija vezanih uz gospodarstvo, nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te načelnici općina s područja županije.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Zadovoljstvo mi je da danas u organizaciji Udruge gradova i Poslovnog dnevnika da u Požegi imamo jedan ovakav skup u kojima ćemo se dotaći EU fondova i onih mogućnosti koje imaju jedinice lokalne samouprave, ali i odnosa lokalnih jedinica samouprave prema gospodarstvenicima na temu suradnje. U ulozi gradonačelnika ali i dopredsjednika Udruge gradova imam čast ugostiti lokalne poduzetnike koji imaju doticaja sa privlačenjem sredstava iz EU fondova koji mogu prikazati vlastito iskustvo u tome. Ovdje na ovom Okruglom stolu su i konzultatni koji mogu približiti sve mogućnosti koje se nude preko EU fondova – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.  

Prezentaciju na temu “EU fondovi – novac koji čeka” održao je pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege Marko Šostar, a o EU fondovima iz perspektive lokalne samouprave bilo je riječi i na drugoj panel diskusiji.

/Foto: Marko Krstanović/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: