Udomiteljske obitelji na stručnoj edukaciji u organizaciji Centra za socijalnu skrb

Autor: D.K.

POŽEGA – Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Centar za socijalnu skrb Požega u organizaciji Podružnice Obiteljski centar održao redovnu godišnju edukaciju udomitelja za odrasle osobe koja ima za cilj kroz predavanja, radionice i diskusija uz razmjene iskustava približiti važnost udomiteljstva.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

-Na edukaciju su pozvani svi predstavnici udomiteljskih obitelji, njihovi bračni i izvanbračni drugovi i drugi punoljetni članovi udomiteljskih obitelji s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega koji osiguravaju smještaj starijim i nemoćnim osobama i osobama s intelektualnim oštećenjem zdravlja. Edukacija je bila i dio sadržaja obveznog osposobljavanja za dvije nove udomiteljske obitelji koji su trenutno u obradi za izdavanje dozvole za bavljenje udomiteljstvom, od kojih će jedna obitelj udomljavati osobe s intelektualnim oštećenjem zdravlja, a druga osobe s mentalnim, psihičkim oštećenjima, ujedno je prva udomiteljska obitelj na području naše nadležnosti koja se odlučila za smještaj korisnika s takvom vrstom oštećenja – rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Kroz četverosatnu edukaciju udomitelji i oni koji će to tek postati mogli su saznati nešto više o zakonskim okvirima i organizacijskim pitanjima skrbi o starijim i nemoćnim osobama putem prava i usluga koje se ostvaruju preko Centra za socijalnu skrb Požega, komunikaciji u obitelji, psihološkom pristupu u skrbi, palijativnoj skrbi te radno okupacijskim aktivnostima primjerenim starijim i nemoćnim osobama.

-Predavači na različite teme ispred Centra za socijalnu skrb Požega su bili Kristina Stankijević Balenović dipl. psihologinja, Sonja Paprić, odgajateljica, univ. spec. iur i Mirjana Jugović, dipl. soc. radnica, predstojnica Podružnice Obiteljski centar – dodaje ravnateljica Vlašić te naglašava da je predavanje o palijativnoj skrbi održala je Ljerka Pavković, dipl. med. tech., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, koja je ujedno glavna sestra bolnice i jedna od predvodnica u jačanju palijativne skrbi na ovim prostorima.

O specifičnostima radne terapije i okupacijskim aktivnostima sa starijim osobama i osobama s intelektualnim oštećenjem i mentalnim-psihičkim oštećenjem zdravlja, govorio je Mario Šutić, radni terapeut Doma za odrasle osobe Ljeskovica.

-Centar za socijalnu skrb Požega će i nadalje provoditi aktivnosti s ciljem da postojećim udomiteljima osigura najveći stupanj stručne podrške kako bi briga o korisnicima bila na obostrano zadovoljstvo. Također, u planu su daljnje aktivnosti s ciljem promocije udomiteljstva kao oblika izvaninstitucionalne skrbi djece i odraslih osoba koja sukladno svojim načelima, obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza, uključenosti i najboljeg interesa korisnika ima prednost pred svim drugim oblicima smještaja – zaključila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot