Udomiteljske obitelji na stručnoj edukaciji u organizaciji Centra za socijalnu skrb

Autor: DK

POŽEGA – Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Centar za socijalnu skrb Požega u organizaciji Podružnice Obiteljski centar održao redovnu godišnju edukaciju udomitelja za odrasle osobe koja ima za cilj kroz predavanja, radionice i diskusija uz razmjene iskustava približiti važnost udomiteljstva.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

-Na edukaciju su pozvani svi predstavnici udomiteljskih obitelji, njihovi bračni i izvanbračni drugovi i drugi punoljetni članovi udomiteljskih obitelji s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega koji osiguravaju smještaj starijim i nemoćnim osobama i osobama s intelektualnim oštećenjem zdravlja. Edukacija je bila i dio sadržaja obveznog osposobljavanja za dvije nove udomiteljske obitelji koji su trenutno u obradi za izdavanje dozvole za bavljenje udomiteljstvom, od kojih će jedna obitelj udomljavati osobe s intelektualnim oštećenjem zdravlja, a druga osobe s mentalnim, psihičkim oštećenjima, ujedno je prva udomiteljska obitelj na području naše nadležnosti koja se odlučila za smještaj korisnika s takvom vrstom oštećenja – rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Kroz četverosatnu edukaciju udomitelji i oni koji će to tek postati mogli su saznati nešto više o zakonskim okvirima i organizacijskim pitanjima skrbi o starijim i nemoćnim osobama putem prava i usluga koje se ostvaruju preko Centra za socijalnu skrb Požega, komunikaciji u obitelji, psihološkom pristupu u skrbi, palijativnoj skrbi te radno okupacijskim aktivnostima primjerenim starijim i nemoćnim osobama.

-Predavači na različite teme ispred Centra za socijalnu skrb Požega su bili Kristina Stankijević Balenović dipl. psihologinja, Sonja Paprić, odgajateljica, univ. spec. iur i Mirjana Jugović, dipl. soc. radnica, predstojnica Podružnice Obiteljski centar – dodaje ravnateljica Vlašić te naglašava da je predavanje o palijativnoj skrbi održala je Ljerka Pavković, dipl. med. tech., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, koja je ujedno glavna sestra bolnice i jedna od predvodnica u jačanju palijativne skrbi na ovim prostorima.

O specifičnostima radne terapije i okupacijskim aktivnostima sa starijim osobama i osobama s intelektualnim oštećenjem i mentalnim-psihičkim oštećenjem zdravlja, govorio je Mario Šutić, radni terapeut Doma za odrasle osobe Ljeskovica.

-Centar za socijalnu skrb Požega će i nadalje provoditi aktivnosti s ciljem da postojećim udomiteljima osigura najveći stupanj stručne podrške kako bi briga o korisnicima bila na obostrano zadovoljstvo. Također, u planu su daljnje aktivnosti s ciljem promocije udomiteljstva kao oblika izvaninstitucionalne skrbi djece i odraslih osoba koja sukladno svojim načelima, obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza, uključenosti i najboljeg interesa korisnika ima prednost pred svim drugim oblicima smještaja – zaključila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »