Učenik Adam Marjanović iz Tehničke škole u Požegi osvojio 2. mjesto na Državnom natjecanju “Opisujemo sustave” 2021.

Autor: Slavonski.hr

Učenik Adam Marjanović (2.f) iz Tehničke škole u Požegi osvojio je 2. mjesto u A kategoriji na Državnom natjecanju “Opisujmo sustave” 2021. Tema njegova rada je “HGSS – udruga heroja volontera“, a mentorica prof. Marina Mirković.

Državno natjecanje i smotra “Opisujemo sustave” održano je 19. i 20. travnja 2021. godine. Umjesto susreta u Šibeniku, zbog epidemije COVID-19, natjecanje je održano online pomoću alata Microsoft Teams.Sudjelovalo je 19 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, raspoređenih u dvije kategorije natjecanja (A – učenici 1. i 2. razreda, B – učenici 3., 4. i 5. razreda srednje škole). Učenik Adam Marjanović (2.f) iz Tehničke škole u Požegi osvojio je 2. mjesto u A kategoriji.Tema njegova rada je “HGSS – udruga heroja volontera“. Adamova mentorica je prof. Marina Mirković.

Članove HGSS-a karakterizira otvorenost, iskrenost, profesionalnost, odgovornost, integritet u okruženju timskog rada, međusobno povjerenje i poštovanje. Često iznad i izvan uobičajenih zahtjeva dužnosti, pokazuju krajnju hrabrost dok se svjesno suočavaju s neposrednom opasnošću. “Veseli nas suradnja bivših i sadašnjih učenika škole. Adam je u radu imao i intervju s gospodinom Tomislavom Galićem, gorskim spašavateljem i instruktorom turnog skijanja (naš bivši učenik), kojem zahvaljujemo na suradnji,” naglasila je prof. Mirković.

U eseju Adam je prikazao nastanak, način rada i suradnike izvan udruge te ciljeve i metode koje Hrvatska gorska služba spašavanja provodi pri svojim operacijama spašavanja i pomoći u raznim situacijama. Proveo je anketu na razini škole kako bi dobio uvid o poznavanju i shvaćanju važnosti ove udruge, znanju o početcima djelovanja te u kojim situacijama sudjeluju. Prikazao je pod kojim se uvjetima, događajima i problemima susreću ovi heroji te potaknuo mlađu generaciju uključivanju u HGSS. Brojne varijable ovog sustava povezao je u uzročno posljedičnom dijagramu.Prvo mjesto na natjecanju u kategoriji A osvojio je učenik Jan Kocet iz Srednje škole „Vladimir Nazor“, Čabar s radom „Promjena funkcionalne strukture naselja Čabar“. U kategoriji B prvo mjesto osvojio je učenik Ivica Pizent iz Srednje škole Delnice. Tema njegova rada je „Upotreba MFC tehnologije u pročišćavanju vode“.

Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Prvog dana natjecanja učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Adam je bio najbolji među svim natjecateljima (A i B kategorija) u ispitu znanja. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Ove godine učenici su izradili snimke prezentacije u trajanju do 10 minuta. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

TEKST: S. P. / M.M FOTO: tehnickaskola.net

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88