UČENICI POŽEŠKE OBRTNIČKE ŠKOLE SUDJELUJU U PROJEKTU „P.S. POKRENI SOLIDARNOST“: Obrazovanje za ravnopravnost i različitost

U projekt „P.S. pokreni solidarnost“ uključili su se i učenici i profesori požeške Obrtničke škole. Oni će 21.ožujka ove godine, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, poslati razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika požeškog kraja. Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti. To je jednostavna poruka odraslima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi, da bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve bez obzira na spol, nacionalnost, životnu dob i ostala životna opredjeljenja.

Primatelji se razglednice pozivaju da odgovore putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije u Centar za mirovne studije u Zagrebu a koji će opet odgovore proslijediti učenicima koji su poslali razglednicu.

Cilj je projekta pokrenuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i razmišljanjima o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, probleme žena, ekološke izazove i mnoge druge teme. To je značajno jer u Hrvatskom obrazovanju nema samostalnih predmeta koji mlade uče građanskoj odgovornosti, suradnji i miru.

-Svaku poruku na razglednici osmislili smo na radionicima, na kojima smo također raspravljali o različitostima među ljudima o diskriminaciji i nasilju, o ljubavi. Sve smo to istakli na plakatima koje smo izradili na te teme – objašnjava Katarina Babić učenica prvog razreda, buduća modna kreatorica.

Voditelji projekta u Obrtničkoj školi su profesori Katarina Bajt, Iva Zrinšćak i Suzana Musil Todorović, koja je i koordinator.

-Vjeruje se da je obrazovanje ključ kojim se mogu otključati vrata globalne pravednosti. Obrazovanje u čijem je temelju sloboda, suradnja i bratstvo najbolje je što mladima možemo pružiti – ističe Suzana Musil Todorović, koordinator projekta.

Uz Hrvatsku u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Francuske, Španjolske i Poljske.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment