Učenici požeške Obrtničke škole prepoznati na međunarodnom natjecanju Budi uzor u Osijeku: dokazali se u poduzetništvu i kreativnosti

Autor: DK

Članovi Medijske skupine i Poduzetničkog tima Obrtničke škole Požega pod vodstvom mentorica prof. Jadranke Kaučić i Marijane Levar sudjelovali su u finalu međunarodnog natjecanja Budi uzor 2019 na kojemu je sudjelovala 21 država sa 290 inovacija i 151 poslovnim planom od kojih je deset ušlo u završnicu. Tu su u trominutnim prezentacijama predstavili poslovne planove pred prosudbenim povjerenstvom.

-Naš Poduzetnički tim poslao je dva rada na natječaj i oba su pozvana u završnicu. Na natjecanje su se prijavili učenici 3.h razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist koji su predstavili svoje poslovne planove Vitaminumm i Vinys. Učenici su nagrađeni plaketom Budi uzor Gastro za najbolje poslovne planove u području gastronomije te su dobili plaketu za izuzetno uspješan nastup u prezentaciji poslovnih planova – ističe Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega.

Sudjelovanje na natjecanju u izradi i prezentaciji poslovnih planova Budi uzor 2019. našim učenicima značilo je još jedno veliko priznanje za trud koji su uložili u realizaciju projekta kroz rad u Poduzetničkom timu i Medijskoj skupini čiji su članovi u izvannastavnoj aktivnosti. Tijekom rada stavljen je naglasak na teme iz Kurikuluma međupredmetne teme Poduzetništvo. Učenici stječu kompetencije za razvoj poduzetništva kroz razvijanje sposobnosti da pretvore ideje u djela.

Jedan od ključnih dokumenta za to djelovanje je izrada poslovnih planova, ali isto tako i medijska kultura putem koje razvijamo komunikacijske vještine potrebne za poduzetničko djelovanje. Ideja za naše projekte rodila se iz želje da učenici promišljaju iz perspektive budućih djelatnika u turizmu. Za početak samo analizirali sebe iz uloge potrošača koji uvijek traži nešto novo, a nakon toga i iz uloge budućih turističkih djelatnika koji će takvu potrebu zadovoljiti. Zajedno smo kroz oluju ideja došli do dva projekta – vinskog sladoleda (Vinys) i proizvodnje zdravih obroka i postavljanja samouslužnih aparata za zdravu hranu u školama (Vitaminumm).

Tijekom rada na ovom projektu bili smo vođeni lajtmotivom od ideje do realizacije – izjavila je mentorica Marijana Levar. Slično govori i druga mentorica.

-Ponosne smo na uspjeh svojih učenika. Oni uvijek imaju prekrasne zamisli, od njih se može puno naučiti ukoliko im se da prostor i usmjere njihove aktivnosti. Dugogodišnji rad u nastavi pokazao je da se kroz projektnu nastavu najidealnije ostvaruju učenički potencijali i tada do izražaja dolazi njihova kreativnost i inovativnost koju ne možete potaknuti klasičnim oblicima nastave. U središtu naših promišljanja su aktivnosti učenika kojima će jačati komunikacijske vještine i strukovne kompetencije. Sudjelovanje na natjecanju Budi uzor 2019 dalo je našim učenicima još jednu potvrdu da su trud i rad presudan faktor uspjeha ukoliko postoji motivacija za realizaciju poslovne ideje. Povratna informacija koju smo dobile kao mentori ide u prilog činjenici da su naši učenici osnažili svoje samopouzdanje i da su ponosni na priznanje koje su primili s obzirom na sudionike natjecanja. Biti učenik trećeg razreda strukovne škole i natjecati se u kategoriji sa studentima završnih godina veliki je izazov i iznimno priznanje – izjavila je prof. Jadranka Kaučić.

Ovim projektom učenici su razvili ideju od koncepta do realizacije, oslobodili svoju kreativnost, razmišljali izvan okvira, vjerovali u sebe, bili odgovorni i uspjeli. U Obrtničkoj školi ističu da im je drago što je stručno povjerenstvo prepoznalo rad učenika, njihov entuzijazam, kreativnost, poduzetnost i što su u Tera Tehnopolisu dobili partnera koji će podupirati razvoj poduzetničkih kompetencija kod učenika na taj način da im se daju kvalitetne smjernice kako promišljati i djelovati poduzetnički. Takva suradnja bit će neprocjenjiv kapital za ovaj poduzetnički tim jer jedino na tako mogu osnažiti učenike da se bave poduzetništvom.

Ideje i radove učenika Obrtničke škole Požega možete pratiti na mrežnim stranicama https://vinys.webnode.hr i https://vitaminum.webnode.hr

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »