Učenica požeške Gimnazije osvojila zlato s reprezentacijom Hrvatske

Autor: Požega Portal

BEOGRAD / POŽEGA – Peteročlani tim učenika koji su predstavljali reprezentaciju Hrvatske, pod vodstvom članova udruge Istraživački Centar Mladih, osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT), koji se održao u Beogradu od 19. do 25. lipnja 2015.

Natjecanje je organizirano za učenike do 16 godina koji se žele baviti znanstvenim radom na područjima kemije, biologije, fizike, tehnike, informatike i astronomije, a natjecali su se timovi iz Hrvatske, Rusije, Bjelorusije, Srbije, Gruzije, Bugarske i Kine.

Hrvatski tim su činili učenica 1.a razreda požeške Gimnazije Klara Stojčević, tri učenika iz Zagreba Tibor Basletić Požar, Matija Martinčić i Fran Žužić, te  jedan učenik iz Splita Luka Bulić Bračulj, a njihovi voditelji su bili Lucija Papa i Danko Marušić, članovi udruge ICM .

Požežanka Klara Stojčević je postala član reprezentacije nakon što je kroz tri kruga Državnog natjecanja mladih prirodoslovaca riješila tri znanstvena problema uz pomoć mentorice Magdalene Srdarević, profesorice matematike. Prvi problem bio je Galtonova kutija gdje je trebalo naći uvjete pod kojima čestice neće biti normalno distribuirane nakon što prođu kroz kutiju. U drugom problemu je trebalo postići maksimalni domet dima ispaljenog iz vrtložnog topa, a posljednji problem Ledena rupa odnosio se na određivanje debljine leda na bilo kojem mjestu na jezeru.

Na turniru u Beogradu nakon 5 znanstvenih borbi hrvatski tim bio je na prvom mjestu, te time osigurao svoje mjesto u polufinalu, u koje je prošlo 6 od 10 timova. Tamo se susreo s timom Kine i Bjelorusije, opet se pokazao kao najbolji, te dospio u finale. U finalu su se sukobili tim Kine, Gruzije i Hrvatske, a na kraju je zbog poprilično jednakih bodova odlučeno da sva 3 tima odnose kući zlato.

Klara je rekla da je se natjecanje dojmilo kao i Beograd, gdje su posjetili u muzej Nikole Tesle i  hram sv. Save. Službeni jezik natjecanja bio je engleski kao i komunikacija s ostalim natjecateljima. Zadnja četiri mjeseca uložila je puno truda i napora, ali se na kraju isplatilo.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: