U POŽEGI POČEO MJESEC GLAZBE: Tamburaši osvajaju brojne nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu /FOTO/

Mladi požeški tamburaši, učenici osnovne i srednje glazbene škole započeli su ovotjedni niz odjelnih koncerata i time otvorili mjesec glazbe u Požegi. Ne slučajno, jer  je tamburaški odjel najmlađi po godinama osnutka, ali i sve popularniji. Osmero profesora tambure sada obrazuje preko sedamdeset učenika osnovne i srednje glazbene škole, koji na svim natjecanjima osvajaju prve nagrade. Tambura postaje sve popularnija, tako da se u Požegi obrazuju i glazbeni srednjoškolci iz cijele Slavonije.

Sjajan rezultat ostvarili su mladi požeški glazbenici na 6. međunarodnom festivalu tamburaša solista i komornih sastava prošlog mjeseca u Subotici. Na natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola u kategorijama solista prim/bisernica i basprim/brač Požežani su briljirali i osvojili čak šest prvih nagrada. Poseban uspjeh ostvario je Dominik Milošević, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole, koji je jedini među svim solistima osvojio maksimalni broj bodova u regularnom dijelu natjecanja.

– Prije dvadesetak godina tambura je uglavnom bila zastupljena u zabavnoj i popularnoj glazbi, a sada je sve prisutnija i u školama. To više nije tako mlada disciplina, jer se razvija na svim natjecanjima na državnoj i međunarodnoj razini. Zasluge za to dijelom idu i mom prethodniku na mjestu ravnatelja, Veljku Valentinu Škorvagi, tamburašu koji je dugo godina izuzetno puno vremena posvećivao upravo razvijanju tog instrumenta u umjetničkom smislu – kaže Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole.

Večeri odjelnih produkcija nastavit će klaviristi, zatim harmonikaši, puhači, udaraljkaši i završiti pjevači. Ali,  mjesec glazbe ispunit će još nekoliko izvrsnih koncerata: pijaniste Ivana Batoša, završni koncerti svih učenika, a publika će zasigurno i ove godine biti zadovoljna koncertom na otvorenom, za trgu ispred požeške katedrale krajem 29. svibnja.

[FGAL id=255734]

0 Comment