Tunel i brza cesta, čini se, nisu samo predizborno obećanje: Rade se idejni projekti i lokacijska dozvola

Autor: D.K.

POŽEGA – Političari o tome već duže vrijeme pričaju, a državna tvrtka, Hrvatske ceste d.o.o., koja će biti i investitor nam je i službeno potvrdila – tunel će se graditi!

Kako nam je rečeno, pristupilo se svim potrebnim predradnjama za što skoriju izgradnju brze ceste Brestovac – Staro Petrovo Selo u sklopu koje će se izgraditi i tunel kroz Babju goru u dužini dva kilometra.

Da o ovoj veoma važnoj temi ne bi pisali pred same lokalne izbore, ovih smo se dana raspitali o sve izvjesnijem projektu koji bi trebao krenuti s realizacijom i ugledati svjetlo dana.

-Izrađena je Studija o utjecaju na okoliš te je ishođeno rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš.  U ovom trenutku se izrađuje i dodatni elaborat o potrebi procjene utjecaja na okoliš, koji je potreban jer će projektom biti izgrađena brza cesta koja podrazumijeva jedan kolnik, križanja i prateće objekte Isto tako, ugovorena je izrada svih vrsta idejnih projekata i ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju Brze ceste Brestovac – Staro Petrovo Selo, duljine oko 16 kilometara – navodi se u odgovoru na naš upit koji smo dobili iz Hrvatskih cesta i u kojem se nadalje navodi kako je Ugovor za istom potpisan u listopadu 2016. godine s rokom izrade od 12. mjeseci.

Ugovoreni iznos je 3.603.400,00 kn. Zahtjev za lokacijsku dozvolu predan je u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u studenom 2016. godine, a Projektni zadatak za predmetnu dionicu uključuje izradu čvorišta Brestovac Požeški, tunel Babja gora cca L= 2,0 km, te čvorište Godinjak, kao i nekoliko objekata (nadvožnjaka i vijadukata).

-Projektni zadatak nije uključivao izradu čvora Staro Petrovo Selo. Naknadnim dogovorom s Hrvatskim autocestama isti je također uključen u projektiranje, ali će biti zasebna građevinska dozvola – dodaju iz Hrvatskih cesta.

Povezivanje Požeštine i izravni izlazak brzom cestom na autoput Lipovac – Zagreb nešto je što su sanjale mnoge generacije, a prema svemu sudeći realizacija je izvjesna u skorom roku.

/Foto: Ilustracija, dnevnik.ba/

 

Više iz kategorije