Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Terezije u Požegi

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Terezije u Požegi Požega.eu | Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Terezije u Požegi

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Danas se, 15. listopada 2023. godine, slavi svetkovina sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale i Katoličke gimnazije u Požegi te središnje gradske Župe. U pripravi za spomenutu svetkovinu organizirana je trodnevica tijekom koje u Katedralu hodočaste vjernici iz požeških župa sv. Leopolda Mandića, sv. Ivana Krstitelja i Duha Svetoga. Vjernici spomenutih župa predvode molitvu krunice, a njihovi svećenici misna slavlja uz sudjelovanje ministranata, lektora i župnih zborova.


U četvrtak, 12. listopada u Katedralu su hodočastili vjernici Župe sv. Leopolda Mandića. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar Tomislav Varela. Tumačeći naviještenu Božju riječ iz Lukina evanđelja, posvijestio je vjernicima važnost zajedničke i osobne molitve te ih pozvao da budu ustrajni molitelji. Poticajne misli potkrijepio je primjerima iz života sv. Terezije Avilske koja je upravo kao moliteljica i današnjem vjerniku uzor i model za nasljedovanje.


 Drugu večer trodnevne priprave uz sudjelovanje vjernika Župe sv. Ivana Krstitelja predvodio je župnik i dekan Požeškog dekanata Branko Šipura. U homiliji progovorio je o važnosti zajedništva koje se na osobit način očituje među vjernicima u župi. Upozorio je kako je đavao onaj koji razdvaja, razara i uništava, a Duh Sveti povezuje, učvršćuje i gradi. Podsjetio je vjernike na primjer sv. Terezije koja je, vođena Duhom Svetim, obnovila duhovni život brojnih samostana, reformirala karmelski red i utvrđivala sestre u zajedništvu. Plodovi njezina djelovanja, vidljivi i danas, i nama su primjer koji valja nasljedovati, poručio je dekan Šipura.

Posljednju večer trodnevice, 14. listopada u Katedralu hodočaste vjernici Župe Duha Svetoga, a nakon euharistijskog slavlja slijedi služba prvih Večernjih hvala svetkovine zaštitnice Katedrale koju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević. Potom mladi predvode molitveno bdijenje u prisutnosti relikvije sv. Terezije, na kojem sudjeluju mladi grada Požege te učenici i profesori Katoličke gimnazije u Požegi čija je sv. Terezija zaštitnica.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo