Tri zagonetne jame na Balatini kod Orljavca

Autor: D.K.

O pojavi neobičnih jama sličnih onima koje se pojavljuju u selu Mečenčanima na Banovini prije 20 godina su izvještavali mediji iz mjesta Orljavca u požeškom kraju. Naime, sredinom kolovoza 2001.godine novinare je mještanin tog naselja Miroslav Šostarić obavijestio o neobičnoj pojavi. On je odmah iznad mjesta, a na livadama uz lijevu obalu rijeke Orljave udaljenim stotinjak metara od ceste prema Pakracu primijetio tri jame različitih promjera, ali vrlo pravilna oblika kruga. Te se livade zovu Balatini, a gruntovno Tabori.

Šostarić je jame prvi puta primijetio u svibnju kada je kombajnom prolazio u košnju pšenice. U  razgovoru sa susjedima je doznao da su tu bile i prije prve košnje livada. Inače te su livade pod vodom kada Orljava naraste. Međutim, te jame su izgledale tako kao da je na tim mjestima gdje su nastale zemlja jednostavno potonula.

Najveća jama, promjera oko desetak metara je na livadi Katarine Kovačević. Novinari su se pokušali uz pomoć štapa uvjeriti u dubinu jame u kojoj je bila voda sa punoglavcima žaba. Procjena je da je jama duboka najmanje tri metra.

Na drugoj su livadi, udaljenoj stotinjak metara od najveće jame, bile još dvije: jedna oko šest, a druga oko dva metra.

Većina sugovornika je vjerovala da je njihovo nastajanje vezano uz blizinu vodotoka Orljave i što su na pjeskovitom tlu. Mještanin Slavko Bešlić, prisjećao se da je kao dijete viđao slične jame uz Orljavu, ali na drugim mjestima koje su zarasle u šikaru.

Foto: Arhiva, D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88