„Trenkovi panduri“ domaćini Festivala povijesnih postrojbi

Autor: Jelenko Topić

mimohod 2POŽEGA – Na osnovu  prihvaćenog projekta Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ u subotu 5. rujna se u sklopu „Aurea festa“ održava „Aurea fest povijesnih postrojbi, Požega 2015“ Ovaj projekt je odobrilo Ministarstvo kulture republike Hrvatske, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, te Grad Požega.

-Cilj ovoga projekta je predstavljanje Hrvatske vojne povijesti kroz povijesne postrojbe. Tako je u planu javno iznošenje razdoblja povijesti koje svaka postrojba predstavlja te nekoliko riječi o današnjem radu i aktivnostima. S početkom u 18 sati bit će kratki mimohod povijesnih postrojbi uz Gradsku glazbu „Trenkove pandure“, a nakon toga slijedi njihovo predstavljanje – kaže predsjednik postrojbe Vladimir Potnar.

Da su članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ doista aktivni, govori podatak kako u prošlih sedam godina rada imaju čak 409 izlazaka, od toga 18 izvan granica Republike Hrvatske. Prije nekoliko dana, vidjeli smo ih na Vojnom mimohodu u Zagrebu kao predstavnike grada Požege.

Već za sljedeću godinu panduri planiraju nove projekte koji bi bili vezani za sredstva iz fondova EU. Oni su zahvalni Ministarstvu kulture RH, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, gradu Požegi, Kutjevu d.d., Spin valisu d.d., općini Čaglin, općini Brestovac i Robertu Hečimoviću koji pomažu rad udruge.

Oni pozivaju građane na predstavljanje povijesnih postrojbi koje će se održati 5. rujna u šetališnoj zoni u Požegi, ispred zgrade suda. Na predstavljanju sudjeluje 9 postrojbi iz RH i jedna i BiH.

Više iz kategorije