Treći mjesec za redom u brestovačkom kraju nije rođeno ni jedno dijete

Autor: D.K.

Novorođena bebaPOŽEGA – Prema podacima dobivenim od Opće županijske bolnice Požega tijekom kolovoza ove godine rođeno je 29 u rujnu 35, a u listopadu 30 beba. Nije baš ohrabrujući podatak da je petero djece rođeno manje nego u listopadu u odnosu na rujan, a koliko može biti ohrabrujući podataka da je rođeno jedno dijete više u odnosu na kolovoz to je teško komentirati. Ono što je svakako zabrinjavajuće to je da se brestovačka općina ne može već treći mjesec za redom pohvaliti s niti jednom novorođenom bebom. U kojem pravcu demografski pokazatelji vode tu općinu samo se može pretpostaviti što u svakom slučaju nikako nije dobro.

Sa čaglinskog područja u rujnu je stigao ohrabrujući podatak kada se rodilo dvoje djece ali je listopad pokvario statistiku jer ni jedna obitelj nije dobila niti jedno novorođenče. Sa područja grada Kutjeva i općine Jakšić, također ne dolaze dobri pokazatelji. U listopadu nije rođena niti jedna beba dok je u kaptolačkoj općini rođeno četvero djece, što je nešto bolja statistika u odnosu na rujan mjeseca kada je rođena samo jedna beba.

Zabrinjavajuće je svakako i u veličkoj općini jer je u listopadu rođeno samo dvoje djece dok je u kolovozu rođeno troje, a u rujnu petero. Evidentan je manji broj novorođenih na pleterničkom području, u listopadu petero dok je u kolovozu rođeno sedam, a u rujnu devet beba.

Grad Požega jedino bilježi blagi rast novorođenih iz mjeseca u mjesec. U kolovozu je rođeno osmero, u rujnu dvanaest, a u listopadu 19 je novorođenih.

Ukupno gledajući područje Požeštine u listopadu je rođeno 18 curica i 12 dječaka. Evidentno je da se u prosjeku, gledajući zadnja tri mjeseca (kolovoz-listopada) rodilo više curica, njih 49 dok je rođeno 45 dječaka.

Ovi pokazatelji bi trebali biti zabrinjavajući jer je evidentno da populacijska politika ne ide u dobrom smjeru iz kojeg je razloga potrebno tražiti žurne reakcije od svih nadležnih institucija kako bi se poduzele populacijske mjere i popravili demografski pokazatelji. U svakom slučaju treba na sve moguće načine motivirati mlade obitelji kako bi se odlučile za povećanje broja svojih članova jer je jedino tim načinom moguće popraviti natalitet na ovim prostorima.

/Foto: Ilustracija/

Više iz kategorije