Treće reciklažno dvorište u Požeštini – Jakšiću započinje s radom u prvim danima mjeseca lipnja /FOTO/

Autor: D.K.

Završnom konferencijom službeno je obilježen završetak svih radova na reciklažnom dvorištu u Jakšiću, koje će se predati na upravljanje registriranoj tvrtki za tu djelatnost požeškom Komunalcu, kako je to zakonom i uređeno. Ovih dana se očekuje potvrda Ministarstva zaštite okoliša i energetike da je reciklažno dvorište u Jakšiću upisano u očevidnik koji je zahtjev prije nekoliko dana i upućen, nakon dobivanja uporabne dozvole.

Na svečanosti završne konferencije uz domaćina općinskog načelnika Jakšića Ivice Kovačevića i njegovog zamjenika Mile Barišića te zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Marija Glavaša bili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, općinski načelnici Brestovca, Čaglina, Kaptola i Velike, Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Mile Pavičić i Vlado Boban, direktor Komunalca Požega d.o.o. Josip Vitez, mjesni jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić, predstavnici izvođača radova i dr.

Nakon Požege i Pleternice, sukladno preuzetim zakonskim obvezama, kao i želji za kontinuiranim podizanjem standarda življenja, Požeština je dobila treće reciklažno dvorište. Otvoreno u Jakšiću, u prostoru gospodarske zone, na ukupno 2 550 kvadrata, vrijedno 2,64 milijuna kuna, financirano sredstvima Europskog kohezijskog fonda, moderno opremljeno reciklažno dvorište s radom bi trebalo početi u mjesecu lipnju.

Promišljajući na pravi način o budućnosti, zdravom i čistom okolišu kao i suživotu s prirodom, unatoč problemima s pandemijom koronavirusa, Općina Jakšić uspješno je privela kraju projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta. Nakon Požege i Pleternice, treće je to reciklažno dvorište u Požeštini, otvoreno u prostoru gospodarske zone na ukupno 2550 kvadrata, projekt vrijedan 2,64 milijuna kuna, financiran sredstvima Europskog kohezijskog fonda u kojem je Općina sudjelovala s nešto malo manje od 500 tisuća kuna vlastitih sredstava.

-Nositelj projekta je bila općina Jakšić, a ukupna vrijednost radova 2.642.509,25 kuna. Projekt je sufinanciranjem sredstvima EU s 2.148.670,80 kuna, a preostali dio iz proračuna naše općine  493.838,45 kuna. Izgradnjom reciklažnog dvorišta ostvareni ciljevi, izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, stručni nadzor, informativno-obrazovna aktivnost, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija. Izgradnjom i opremanjem funkcionalnog reciklažnog dvorišta Općine Jakšić doprinijeti će se u budućnosti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega problematičnog (opasnog) otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević dodajući kako projekt u budućnosti Općini Jakšić donosi, poticanje i povećanje odvajanja te prikupljanja problematičnog otpada iz kućanstva te njegovu odgovarajuću oporabu odnosno zbrinjavanje, čime se smanjuje praksa odbacivanja takvog otpada u miješani komunalni otpad ili u okoliš, poticanje i povećanje odvajanja te prikupljanja električnog i elektroničkog otpada čime se izbjegava odbacivanje tog otpada u miješani komunalni otpad odnosno smanjenje dodatnih troškova zbrinjavanja takvog otpada koji se odlaže uz spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada te poticanje i povećanje prikupljanja glomaznog otpada manjih dimenzija i mase kao i otpada nastalog tijekom provedbe manjih građevinskih zahvata u kućanstvima čime se izbjegava odbacivanje tog otpada u miješani komunalni otpad odnosno smanjenje dodatnih troškova zbrinjavanja takvog otpada koji se odlaže uz spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada.

Načelnik Kovačević se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, od izvođača L Projekt d.o.o., Niskogradnja Jurčak d.o.o., nadzornom inženjeru, voditelja projekta i svim drugim koji su pomogli u ovom projektu.

-Moram napomenuti da je ovo samo jedan u nizu projekata koji su realizirani ili se realiziraju ove godine u našoj Općini, a to je dogradnja vatrogasnog doma i vatrogasnog tornja, izgradnja  sustava javne vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda naselja Tekić, izgradnja kolektorskog voda kanalizacije i tlačnog voda s crpnim stanicama naselja Jakšić- Aglomeracija Pleternica, izgradnja cestovne, komunalne i druge infrastrukture Gospodarske zone Jakšić, rekonstrukcija glavnog voda vodovoda u Jakšiću u Osječkoj ulici, izgradnja novog elektro voda u Osječkoj i Kolodvorskoj ulici, izgradnja LED rasvjete u naselju Jakšić II Faza, WI-FI u općini Jakšić, izgradnja prve električne punionice za automobile te obnova kolnika u ulici A. Stepinca i izgradnja nogostupa – zaključio je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Zadovoljstvo izgradnjom reciklažnog dvorišta u Jakšiću izrazio je i direktor požeškog Komunalca Josip Vitez koji je naglasio kako su predviđanja za 2020. godinu da će se pomoću tri reciklažna dvorišta, Požegi, Pleternici i Jakšiću sakupiti po 900 tisuća kilograma razdvojenog otpada.

-Ako to usporedimo s količinom otpada koju tvrtka Komunalac prikupi u domaćinstvima, to je gotovo 7,5 milijuna kilograma. Vidimo da je ovo jedan veoma značajan udio koji pridonosi ciljevima koje smo zacrtali ulaskom u Europsku uniju i potpisivanjem svih sporazuma. S tih 900 tisuća kilograma koje predviđamo da ćemo skupiti u ovoj godini biti će nekih 13 posto udjela razdvojenog otpada samo na te tri točke, plus onaj otpad koji skupimo na kućnom pragu naših korisnika – rekao je Josip Vitez direktor Komunalca Požega d.o.o.

Nazočnima se obratio i požeško-slavonski župan koji je naglasio kako je krajnje vrijeme da otpad počnemo promatrati kao sirovinu, te naučimo kako s prirodom živjeti i njome dobro upravljati.

-Čestitam čelnim ljudima Općine, načelniku Kovačeviću, njegovom zamjeniku Barišiću i svim zaposlenicima i onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Gledajući investitore, ljude koji žele ovdje izgraditi svoje objekte, siguran sam da će biti popunjena cijela gospodarska zona. Idući tjedan imamo skupštinu našeg društva Centra za gospodarenje otpadom, potpisnici Ugovora bit će sve općine i gradovi, dokumenti su spremni i popisi obveza. Preko onih pretovarnih stanica, finalno taj dio otpada koji očekujemo na području naše županije, negdje oko 50 tisuća tona, možemo dati, organizirati tvrtke i upravljati, a na taj način zaštiti prirodu i vratiti gospodarske aktivnosti. Pozivam sve stanovnike jakšićkog kraja na korištenje reciklažnog dvorišta u svakodnevnom životu što će smanjiti odlaganje otpada na za to neprikladnim mjestima – rekao je župan Tomašević.

Molitveni zaziv uputio je i blagoslov udijelio mjesni jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić.

Foto: D. Krstanović [FAG id=274936]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88