Trebamo raditi na razvijanju svijesti o važnosti zdravog života

Autor: D.K.

PLETERNICA – Simpozij „Zdravi stilovi života“ danas su u Pleternici okupili eminentne stručnjake svjetskog glasa koji su progovorili nešto više o važnosti zdravlja ljudi i pravilnom načinu prehrane koja se sve više zanemaruje u današnjem vremenu. Nositelj organizacije simpozija je Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, kojoj je na čelu dr. Ivan Vukoja, a suorganizatori su Prehrambeno – tehnološki i Poljoprivredni fakultet iz Osijeka, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta iz Zagreba i druge institucije i fakulteti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Simpoziju su prethodile i druge aktivnosti članova Udruge narodnog zdravlja, Radionica u pleterničkoj osnovnoj školi na temu o prevenciji međuvršnjačkog nasilja među učenicima pod nazivom „Budi cool, ne budi bully“ te obilazak kućanstava po selima pleterničkog kraja kojom su prilikom mladi liječnici i studenti medicine ovdašnjim stanovnicima mjerili krvni tlak i šećer u krvi te im pružali savjete o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

dr. Mario Mašić, voditelj programa Simpozija i koordinator radionica o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u Udruzi narodnog zdravlja

-Danas ćemo otvoriti simpozij „Zdravi stilovi života“ koji predstavlja kombinaciju 7. Štamparovih dana Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar koja se bavi preventivno edukativnim aktivnostima u sklopu prevencije kardiovaskularnih rizika i prevencije raka maternice i drugih bolesti. Štamparevi dani su tro etapni projekt u sklopu kojeg smo ovih dana radili i na projektu „Budi cool, ne budi bully“ u svim razredima od petog do osmog u Osnovnoj školi u Pleternici gdje smo proveli edukacije kroz radionice sa 430 učenika. Rad sa djecom je za nas jedno veliko iskustvo koju smo educirali o verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju. Zaključak je da su djeca najviše izložena verbalnom i fizičkom nasilju što smo sve zajednički detektirali i na to stavili veliki akcent – istakao je Mario Mašić, dr.med., voditelj programa Simpozija i koordinator radionica o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u Udruzi narodnog zdravlja.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

O važnosti održavanja simpozija nešto je više rekao domaćin eminentnog skupa dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar koji je dao poseban naglasak na potrebu razvijanja svijesti o važnosti zdravog života.

-Trebamo raditi na razvijanju svijesti o važnosti zdravog života. Slobodan sam reći da je kod nas najveći problem slaba tjelesna aktivnost, nekretanje. Svi pomalo zaboravljamo kako je to zdravo živjeti iz kojeg razloga pokušavamo istaknuti važnost zdravog življenja i da trebamo raditi na prevenciji, a ne liječiti se. Kada se dođe do liječenja to je znak da su zdravi stilovi života odavno zanemareni. Fizičke su nam aktivnosti zamijenjene sjedilačkim aktivnostima kojom nikako ne možemo u tolikoj mjeri potrošiti unesenu količinu energije

akademkinja Vida Demarin

Jedna od uvaženih i cijenjenih stručnjaka, akademkinja Vida Demarin za simpozij je priredila izlaganje o prevenciji moždanog udara, za koji je naglasila kada bi čovjek vodio više računa o svom zdravlju onda bi se izbjegle mnoge bolesti.

-Danas ću govoriti o prevenciji moždanog udara koje će se predavanje uklopiti u temu o zdravom stilu življenja jer je dokazano znanstvenim istraživanjem da svatko od nas može puno učiniti za prevenciju i očuvanje zdravlja mozga. Tu je ključno nekoliko elemenata, jedno je hrana, redovita tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom i vježbanje moždanih funkcija. Kada bi sve to čovjek unio u svoju svakodnevicu mnoge bi se bolesti mogle spriječiti. Iz toga je na nama stručnjacima da o tome nešto više kažemo kako bi se sve to ukorporiralo u vlastiti život. Mi smo ovdje u Slavoniji i ne trebamo bježati od one tradicionalne prehrane, u tome treba uživati ali takva hrana ne smije biti u svakodnevnom jelovniku, treba u tome biti balans i da u organizam unosimo sve namirnice o čemu treba voditi računa – istakla je akademkinja Demarin.

prof.dr.sc. Drago Šubarić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Drago Šubarić je izrazio zadovoljstvo što je baš njegov fakultet suorganizator simpozija u kojem jednu od glavnih tema zauzima hrana i zdravi stilovi života što je uska poveznica s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Posebno je istakao da se velika financijska sredstva koriste za lijekove, a jako je dobro poznato da se jako puno može prevenirati na zdravoj prehrani i liječiti se zdravom prehranom. U Hrvatskoj je iz godine u godinu porast potrošnje lijekova. Pet milijardi kuna godišnje dajemo za lijekove. Odgovorno tvrdimo da se značajan dio tih sredstava može uštedjeti pravilnom prehranom u čemu veliki doprinos može dati Prehrambeno-tehnološki fakultet.

dr.sc. Ivan Barišić, internist, kardiolog u Općoj županijskoj bolnici Požega

Jedan od predavača je bio i dr.sc. Ivan Barišić, internist, kardiolog u Općoj županijskoj bolnici Požega koji je dao naglasak na bolest ateroskleroze i kako izbjeći takve bolesti.

-Naglasit ću ono što je vezano za aterosklerozu i koje su novosti u nastanku tog procesa, koji su ishodi te bolesti i rizični čimbenici koji doprinose takvim bolestima na krvnim žilama, a napravit ću i jedan osvrt na najčešće komplikacije koje su vezane za tu bolest. Da bi izbjegli takve bolesti potreban je zdrav stil života, tjelesna aktivnost, njegovanje mediteranskog načina ishrane, smanjivanje životinjskih masti što je problem našeg područja – rekao je dr.sc. Ivan Barišić.

Više iz kategorije