Treba zabraniti izvoz žitarica iz Republike Hrvatske

Autor: D.K.

KUTJEVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” na konferenciji za novinare osvrnuli su se na dosadašnji rad, u protekla tri mjeseca otkako djeluje Udruga, na kojoj su ujedno doslovce najavili “borbu” svim pravnim sredstvima za selo i seljaka.

Udruga je, unatoč kratkom djelovanju, uputila konkretne prijedloge Vladi, Saboru, zastupnicima odnosno predsjednicima klubova  i resornom ministarstvu u kojem predlažu da se odrekne 5% PDV-a i da taj iznos uđe u proizvođačku cijenu svakom proizvođaču mlijeka. Traženo je i da se poticaji i potpore u poljoprivredi isplate do 1.travnja kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva u optimalnom roku. Na te je prijedloge reagirao samo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je ih je obavijestio da je prijedloge uputio saborskom Odboru za poljoprivredu, na čemu se prema svemu sudeći u cijeloj priči još ništa ne događa.

mr.sc. Miroslav Kovač

-Nažalost, očito je i dokazano da hrvatska vlada i njezini ministri nemaju sluha za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, za male ljude građane RH – rekao je predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Antun Laslo.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava želi pomoći Vladi RH i seljacima ali i svim građanima kako bi svim mogli jesti kvalitetnu hranu.

Na konferenciji se osvrnuo i detaljnije podatke i donesene zaključke sa sjenice Upravnog odbora udruge iznio tajnik mr.sc. Miroslav Kovač. Kao jedan od veoma zabrinjavajućih ali i poražavajućih podataka je taj o izvozu odnosno uvozu hrane.

-Hrvatska je povećala uvoz hrane za 253 milijuna dolara 2013. godine uz što je i još veća zabrinutost što je udvostučen uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda što definitivno utječe na daljnje stanje u govedarstvu tako onda i u stočarstvu – s ogorčenjem iznosi Miroslav Kovač.

Posebnu pažnju privlači veliki izvoz žitarica iz Republike Hrvatske iz čega proizlazi da se izvoze jeftino kupljene žitarice u Hrvatskoj da bi se u konačnici uvozili proizvodi od žitarica i to po veoma skupljim cijenama, što čini negativnu bilancu čime se uništavaju radna mjesta i povećava nezaposlenost.

-Zaključili smo da se treba zabraniti izvoz žitarica nakon žetve kako bi u Hrvatskoj imali dovoljno hrane za stanovništvo ali i za prehranu stoke jer nam je hrana za stoku veoma skupa. Treba se izvidit stanje robnih rezervi i da se osnuje povjerenstvo za robne rezerve u kojem bi svakako trebao biti jedan od članova iz naše udruge – rekao je Kovač.

Svakako je potrebno da se donese Uredba o sljedivosti proizvoda kako bi se mogla kontrolirati kvaliteta onih proizvoda koji se uvoze jer proizvodi koji se uvoze sigurno su slabije kvalitete od domaćih proizvoda zaključuje Izvršni odbor Udruge.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zalaže se i za uvođenjem reda u Državnom poljoprivrednom zemljištu kako bi se isto koristilo isključivo namjenski u razvoju poljoprivrednih gospodarstava.

Predstavnici udruge pronalaze manjkavosti u nacrtu programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za što također imaju prijedlog na kojem će inzistirati da se izmjeni i dopuni sa argumentima što treba ići u prilog seljaku.

Velike manjkavosti ima i kontrola integrirane proizvodnje za što se također imaju čvrsti argumenti da se trebaju izvršiti određene izmjene i dopune.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske ima članova na području cijele Hrvatske te se planira osnivanje podružnica. Do sada Udruga broji preko 170 članova koji broje stalno raste.

Brojni su planovi članova Udruge koji žele samo dobrobit za selo i seljaka ali je pitanje da li njihov glas čuju oni koji u svemu tome mogu pomoći i određene stvari izmijeniti.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot