Tražimo prijenos nekretnina na Veleučilište u Požegi !

Autor: DK

blankPOŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, prim.mr.sc. Marijan Cesarik i v.d. dekana Veleučilišta dr.sc. Dinko Zima reagirali su na konferenciju za novinare gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića na kojoj je grad Požega od Veleučilišta zatražio dodatna pojašnjenja i nadopunu zahtjeva koji je vezan za planirano ulaganje i dogradnju zgrade koju koristi Veleučilište.

-Na svojoj tiskovnoj konferenciji, održanoj 22. travnja 2015. godine, gospodin Neferović je prepotentno zatražio nadopunu zahtjeva za suglasnost za ulaganje u nekretnine te velevažno izjavio kako podržava izgradnju objekta i zahtjeva da mu se u što kraćem roku dostavi projektna dokumentacija, kao i da bez obzira na investitora sve mora ostati u vlasništvu Grada Požege – u uvodu je rekao prim.mr.sc. Marijan Cesarik te nastavio kako osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad Požega već Republika Hrvatska te da je zalaganjem tadašnjeg predsjednika RH Stipe Mesića i gradonačelnika Zdravka Ronka, još davne 2006. godine, Republika Hrvatska prenijela vlasništvo bivšeg Doma HV-a na Grad Požegu isključivo za potrebe Veleučilišta u Požegi te da u prethodnom razdoblju ondašnjem dekanu nije padalo ni na pamet da traži bilo kakvu suglasnost grada, a da je poznato da se adaptiralo pa i da su se po dva puta plaćali isti poslovi – rekao je Cesarik.

Što se tiče izgradnje studentskoga doma gradonačelnik Neferović je na svojoj tiskovnoj konferenciji pozvao da se sjedne za stol i razgovara o lokaciji i svim drugim pojedinostima.

– O kojoj bi to lokaciji Neferović razgovarao, kada se dobro zna, a to znam i ja kao nekadašnji gradonačelnik ovog grada, da još od Franje Cirakija grad nema gotovo nikakvu kvalitetnu lokaciju osim ako ne misli na stadion ŠNK Slavonije kojeg je u zadnje dvije godine uspio spustiti na najniže grane – zapitao se Cesarik i nastavio, da li možda gradonačelnik Vedran Neferović misli preuzeti ulogu “posrednika” a da je poznato da posrednici uzimaju “debelu” proviziju što je aktualnom čelništvu Veleučilišta to neprihvatljivo. Nekakve ideje i možebitne lokacijama uz Priorljavsku ulicu između Radićeve i Primorske nisu realne jer niti se nalaze u GUP-u a niti u vlasništvu grada pa se s tim ne treba zavaravati.

Ugovor Grad i Ministarvo obrane 1 Ugovor Grad i MORH 2

Republika Hrvatska je današnju zgradu Veleučilišta predala u vlasništvo grada Požege isključivo za potrebe Veleučilišta, što je evidentno uvidom u Ugovor o darivanju, od 28.veljače 2005. godine, kojeg je potpisao tadašnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko i tadašnji ministar obrane Berislav Rončević a o tom darivanju Vlada RH je donijela Odluku još 24.veljače 2003. godine. Sporazum o korištenju zgrade današnjeg Veleučilišta potpisan je 7.veljače 2006. godine a potpisnici su bili tadašnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko i tadašnji rektor Veleučilišta prof.dr.sc. Stjepan Madjar.

Sporazum Grad i veleučilište 1 Sporazum Grad i Ministarvo obrane 2

-Tražimo da Grad Požega da izvrši prijenos te nekretnine na Veleučilište u Požegi, a može i s klauzulom da se u slučaju ukidanja Veleučilišta, prenesena imovina vrati u vlasništvo Republike Hrvatske čime bi se stekli svi uvjeti za kvalitetno apliciranje Veleučilišta prema fondovima EU za adaptacije, dogradnje, izgradnje, eventualno i za kreditna zaduženja a posebno za otklanjanje ovakvih neumjesnih i neumjerenih prijedloga. Takvim rješenjem, dakako da se više nikada ne bi ni doveli u situaciju, kao početkom ove godine kada se tražila suglasnost za projekt energetske učinkovitosti zgrade a koju nismo dobili jer nas je nazovimo tako “kvazi vlasnik” odbio s obrazloženjem da ima prečih projekata koje treba kandidirati – rekao je Cesarik.

Da Veleučilište u Požegi ima u obvezi ulagati u prostore kojima će se poboljšati studentski standard o tome je govorio v.d. dekana dr.sc. Dinko Zima posebice iz razloga jer ih na to i obvezuje strategija razvoja ali i preporuka Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

-Pri postupcima reakreditacije tražilo se da povećamo prostor knjižnice i laboratorijske prostore te da poboljšamo njihovu opremljenost. Dobivanje dopusnice za obavljanje djelatnosti ovisi o prethodno navedenom a ne o izgradnji studentskog doma. Iz iskustva i kontakata sa drugim veleučilištima i visokim školama gotovo niti jedno nema u svojoj djelatnosti usluge pružanja prehrane i smještaja – rekao je v.d. dekana Veleučilišta dr.sc. Dinko Zima te je naglasio kako je prioritet ulagati u nove prostore, “ulaganje vlastitih sredstava u vlastiti prostor” a da je u radnoj verziji idejnog projekta to i predviđeno, laboratoriji, knjižnica i čitaonica, prostor za predavače, dizalo za invalide i sl.

O studentskom domu je uz predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta prim.mr.sc. Marijana Cesarika govorio je i v.d. dekana Veleučilišta dr.sc. Dinko Zima.

– Studentski dom je dio studentskog standarda. Stručno vijeće Veleučilišta temeljem sveobuhvatne procjene može predložiti izgradnju Doma ukoliko se to pokaže opravdano a potom konačnu odluku donosi Upravno vijeće. Veleučilište je nezavisno, autonomno i samostalno odlučuje o strategiji, prioritetima i fazama vlastitog razvoja – naglasio je Cesarik, a v.d. dekana Dinko Zima je naglasio kako Veleučilište nije protiv izgradnje studentskog doma.

-Jasno je da nismo protiv izgradnje studentskog doma, čime bi se postigao studentski standard, ali tek kad se naprave detaljnije analize, studija izvodljivosti te provede anketiranje stvarnih studentskih potreba koje neće biti temeljeno na jeftino provedenom uzorku za naručenu anketu – zaključio je v.d. dekana Veleučilišta u Požegi Dinko Zima.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića