Traže se sredstva za nerentabilne željezničke linije a istovremeno se iste ukidaju

Autor: D.K.

(Foto: Ilustracija)

POŽEGA – Iz priopćenja kojeg smo dobili doznali smo da se Dubravka Šuica, EU parlamentarka, založila tražeći pomoć od Europske komisije konkretan odgovor u sklopu kojeg programa EU Hrvatska može računati na sredstva za subvencioniranje nerentabilnih željezničkih linija koje su preduvjet za ostanak stanovništva i gospodarski razvoj.

-Treba odustati od politike ukidanja željezničkih linija prema istoku RH ako se želi izbjeći potpuna izolacija, dodatno iseljavanje i marginaliziranje stanovnika Slavonije i Baranje, ali i stanovnika Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Karlovačke, Šibensko-kninske županije te o ukidanju veze između luke Ploče i BiH. Nije se vodilo računa o đacima, studentima i radnicima koji svakodnevno putuju u veće gradove, a nakon škole, posla i fakultete se vraćaju u svoja mjesta. Zanimljivo je da Vlada zagovara demografsku obnovu s jedne strane dok je s druge strane svojim odlukama onemogućava – upozorava zastupnica Dubravka Šuica.

Nadalje se u priopćenju podsjeća da su usluge prijevoza putnika u javnom željezničkom i cestovnom prometu uređene Uredbama Europske zajednice, parlamenta i vijeća koje su na snazi 2007. godine. Uredba propisuje da nadležno tijelo treba definirati i provoditi obvezu javnih usluga prijevoza koje su u općem interesu, a da pri donošenju odluka financijski  kriterij nije jedini.

Koliko će zalaganje EU parlamentarke imati snagu i mogućnost da se promijeni već donesena odluka i koliko će biti političke volje da se na ukazane probleme pozitivno odgovori ostaje za vidjeti.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot