Traže se sredstva za nerentabilne željezničke linije a istovremeno se iste ukidaju

Autor: D.K.

(Foto: Ilustracija)

POŽEGA – Iz priopćenja kojeg smo dobili doznali smo da se Dubravka Šuica, EU parlamentarka, založila tražeći pomoć od Europske komisije konkretan odgovor u sklopu kojeg programa EU Hrvatska može računati na sredstva za subvencioniranje nerentabilnih željezničkih linija koje su preduvjet za ostanak stanovništva i gospodarski razvoj.

-Treba odustati od politike ukidanja željezničkih linija prema istoku RH ako se želi izbjeći potpuna izolacija, dodatno iseljavanje i marginaliziranje stanovnika Slavonije i Baranje, ali i stanovnika Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Karlovačke, Šibensko-kninske županije te o ukidanju veze između luke Ploče i BiH. Nije se vodilo računa o đacima, studentima i radnicima koji svakodnevno putuju u veće gradove, a nakon škole, posla i fakultete se vraćaju u svoja mjesta. Zanimljivo je da Vlada zagovara demografsku obnovu s jedne strane dok je s druge strane svojim odlukama onemogućava – upozorava zastupnica Dubravka Šuica.

Nadalje se u priopćenju podsjeća da su usluge prijevoza putnika u javnom željezničkom i cestovnom prometu uređene Uredbama Europske zajednice, parlamenta i vijeća koje su na snazi 2007. godine. Uredba propisuje da nadležno tijelo treba definirati i provoditi obvezu javnih usluga prijevoza koje su u općem interesu, a da pri donošenju odluka financijski  kriterij nije jedini.

Koliko će zalaganje EU parlamentarke imati snagu i mogućnost da se promijeni već donesena odluka i koliko će biti političke volje da se na ukazane probleme pozitivno odgovori ostaje za vidjeti.

 

Više iz kategorije