Tko treba preuzeti odgovornost za propuste u naplati povlaštenog parkiranja?

Autor: Požega Portal

Miro Rašić 3 (Medium)POŽEGA – Moje razmišljanje dijelom ide u prilog vladajućima jer je razvidno da ima zloupotreba kod izdavanja povlaštenih parkirnih karata, no smatram da najveći dio odgovornosti mora preuzeti tvrtka „Komunalac“ koja je pravni slijednik dijela Tekije gdje se očito godinama ovo pitanje nije rješavalo – u svom priopćenju ističe nezavisni Gradski vijećnik Miro Rašić koji nadalje ističe da je cijena od 8 kuna mjesečno, kolika je bila do sada za danonoćno pravo na parkiranje je preniska. Trebamo svi podnositi teret krize, ali sukladno našim mogućnostima. No, drastična i slabo argumentirana povećanja cijena bilo čega nisu u interesu nikome.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na argumente iz Komunalca kako su postajale zloupotrebe kod izdavanja karata, ne mogu izbjeći postavljanje pitanja: 

Kako je moguće da netko u odjelu naplate parkiranja izda povlaštenu parkirnu kartu nekome tko nema pravo na istu??? Kako je moguće da jedna osoba kupi povlaštenu kartu za dva i više vozila kako su pojasnili u Komunalcu??? U konačnici, dali je pravedno zbog određenog broja zloupotreba pojedinaca KAZNITI cijelu socijalno ugroženiju skupinu, u ovom slučaju invalidne osobe???…očito netko u Komunalcu (prije u Tekiji) godinama ne radi svoj posao u interesu tvrtke nego pogoduje pojedincima kojih vidimo da nije malo, a kada odluče ispravljati svoje greške rade to na štetu naših sugrađana.

Zašto „Komunalac“ (prije Tekija) godinama nije razradio nekoliko modela pravednijeg definiranja cijene parkirnih karata u gradu te ih prezentirao gradonačelniku, i bivšem i sadašnjem??? Zašto tvrtka „Komunalac“ nije pozvala predstavnike udruga skupine građana s pravom na povlaštenu kartu te razmotrila i njihove prijedloge. Vjerujem da bi se tako našao najpravedniji model prihvatljiv svima.

Kao gradski vijećnik prošle godine sam tražio izmjenu cijena parkirnih karata u vidu smanjenja istih na razini cijeloga grada, no na sjednici nisam naišao na razumijevanje niti volju niti jednog vijećnika. Naravno, kao predlagatelj, spremni ste i na raspravu i dopune te izmjene prvotnih prijedloga u interesu što pravednijeg modela koji bi bio trajno riješenje, no s pravom tvrdim da nitko u gradu nema volje ići na rasterećenje troškova života malog čovjeka što ja zagovaram, jer smatram da novca ima samo je krivo raspoređen.

Nije na odmet uzeti u obzir i sljedeću činjenicu:

…svjedoci smo prošlogodišnjeg prijedloga g. Smolčića o poskupljenju cijene spomeničke rente. Igrom slučaja g. Smolčić je predsjednik nadzornog odbora Komunalca i sada smo opet svjedoci situacije u kojoj dolazi do poskupljenja jednog dijela troškova života naših sugrađana, a g. Smolčić je opet izravno ili neizravno uključen u iniciranje istoga.

Dali je uvaženi g. Smolčić na nadzornom odboru raspravljao ovu temu ili je prešutno dao zeleno svjetlo za drastično dizanje cijena kakvo se rijetko može vidjeti u našoj državi?

O ovom podizanju cijena vidimo da pišu svi državni i lokalni portali što nije za zanemariti jer, što je previše, previše je. Sa 100 kuna na 600 godišnje ??? To se tako ne radi.

Predlažem gradonačelniku nekoliko modela koje treba dati upravi „Komunalca“ na doradu i razmatranje nakon čega treba definirati trajno rješenje ovog pitanja. Ne treba biti tvrdoglav i čvrsto braniti donesenu odluku koja NIJE DOBRA.

Prijedlog definiranja cijena povlaštenih parkirnih karata:

Model 1.

Pozvati predstavnike udruga invalidnih osoba te saslušati njihove prijedloge koje treba uzeti u obzir pri izradi konačnog prijedloga i odluke za povlaštene karte parkiranja jer su oni svakako najbolje upoznati sa financijskim i životnim situacijama invalida i svakako mogu dati korisne prijedloge.

Živimo u istom gradu i ovisimo jedni o drugima te smatram poštenim i korektnim razgovarati sa svima pri donošenju ovako osjetljivih odluka.

Model 2.

Uzeti u obzir postotak invalidnosti svake osobe koja ima pravo na povlaštenu kartu te shodno postotku invaliditeta dati popust na redovitu godišnju parkirnu kartu. Nije u redu da osoba sa 20% invalidnosti ima jednak popust kao osoba sa 60 ili 70% invalidnosti.

Model 3.

Odrediti kategorije I, II i III po kojima treba razvrstati invalide sukladno stupnju invaliditeta i shodno tome definirati cijene povlaštenih karata npr.

Kategorija I: invalidi od 80 do 100 % besplatno parkiranje,

Kategorija II: invalidi od 50 do 70% 200 kuna povlaštena godišnja karta

Kategorija III: invalidi od 20 do 40%  300 kuna povlaštena godišnja karta

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: