Tko će uskoro emitirati tv program za Požešku i Virovitičku, te dijelove Brodske i Bjelovarske županije?

Autor: Jelenko Topić

ZAGREB/POŽEGA – Digitalna regija D2 koja obuhvaća dijelove Bjelovarsko-bilogorske i brodsko-posavske županije, te cijelo područje Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije dobila je odlukom Vijeća za elektroničke medije još jednog nakladnika za emitiranje televizijskog programa kroz slijedećih 10 godina. Tu je dosada emitirala Slavonsko-brodska televizija tako da će se ovom odlukom uskoro moći na svim prijemnicima pratiti još jedna lokalna tv.

 -Ponude za područja regije D2 došle su od postojećih nakladnika iz ostalih regija, često susjednih, a koji u najvećem dijelu nude program koji već emitiraju u regijama iz kojih dolaze. Sagledavajući prijavljene ponude s tog gledišta, može se zaključiti da većina njih ne donosi gotovo nikakve pomake u kreativnom, produkcijskom i novinarskom aspektu u odnosu na postojeće standarde lokalnih televizija u Hrvatskoj ili u odnosu na programe koje ponuđači emitiraju na svojim matičnim koncesijskim područjima. Gotovo svi ponuditelji lokalne teme obrađuju samo kroz klasični informativni program, kroz emisije vijesti. Sudeći po opisima ponuđenih emisija ponuđači su zapravo, osim kroz praćenje rada lokalnih vlasti u informativnim programima, vrlo malo usredotočeni na stvarne lokalne teme i zbivanja, te na taj način u konačnici i ne donose dodanu vrijednost lokalnom stanovništvu u njihovom kvalitetnom informiranju, a koje bi im trebalo omogućiti što bolju participaciju u lokalnim demokratskim procesima i događanjima- ističu u Vijeću za elektroničke medije.

U prvom krugu glasovanja za odabir najpovoljnijeg ponuditelja u regiji D2 ponuditelj VTV d.o.o. dobio je 3 glasa „ZA“; Nezavisna televizija d.o.o. dobio je 1 glas „ZA“; OAR d.o.o. iz Osijeka(koji je nakladnik Osječke televizije) dobio je 1 glas „ZA“, a 1 je glasački listić bio nevažeći.

U drugom krugu glasovanja za taj odabir izglasano je trgovačko društvo VTV d.o.o. s 4 glasa „ZA“, Nezavisna televizija d.o.o. dobila je 2 glasa „ZA“, a OAR d.o.o. nije dobio niti jedan glas.

Iako je odluka Vijeća donijeta u njoj nije vidljivo tko se krije iza tvrtke VTV d.o.o. jer se na internetu pod tim imenom mogu naći dvije tvrtke jedna u Varaždinu, a druga u Vinkovcima. Naš neslužbeni izvor pak tvrdi da je ovu koncesiju dobila vinkovačka tvrtka povezana sa tvrtkom  „XBX komunikacije“ d.o.o.  sjedištem u Slatini registrirana 2012. godine (direktorica je Jelena Bosak), a navodno je u taj projekt uključen Robert Bosak, vlasnik Agencije  za odnose s javnošću„2×1 komunikacije“ iz Zagreba, koji je rodom iz slatinskog kraja, te je navodno bio kandidat na izborima za Hrvatski sabor i to na manjinskoj listi!

 Šteta je što se na natječaj nije javio ni jedan ponuditelj s područja za koje je dobivena koncesija jer će se na tom kanalu očigledno najvjerojatnije mahom reprizirati sadržaji koje VTV emitira na svome području.

Komentiraj: