Tih rujanskih dana svakodnevno su izlazili kamioni puni naoružanja

DSC_0768 (Small)POŽEGA –  Skromnom obilježavanju oslobođenja požeške vojarne bili su nazočni tadašnji učesnici tog  povijesno trenutka te se prisjetili tog 17.rujna 1991. godine. Svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika 123. brigadi nakon koje je bila kratka besjeda tadašnjih suboraca i prijatelja koji su bili glavni nositelji pregovaranja sa tadašnjim oficirima JNA. Tim povodom služena je i sveta Misa u kapelici sv. Ivana Krstitelja u krugu vojarne koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Za Željka Kalića, brigadira u mirovini, i jednog od učesnika u pregovorima sa tadašnjim oficirima JNA taj dan je bio velika prekretnica u smislu obrane ovih prostora

-Nismo imali oružja ali smo imali dobrovoljaca koji su se odazivali i htjeli biti dionici onoga čega se danas prisjećamo. Kad smo oslobodili vojarnu Požega je bila slobodna. Tada smo došli i do naoružanja koje nam je pomoglo kako bi mogli nastaviti sa daljnjim oslobađanjima onoga što je naše – istaknu je Željko Kalić.

Dirljivim riječima svim nazočnima obratio se i tadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Požega Ante Bagarić koji je bio sudionik u svim vojnim operacijama a još uvijek nema statusa hrvatskog branitelja.

U svom govoru je kaza da su se uputili u hrabri pothvat iako nisu imali oružja te naglasio da je tadašnje oslobođenje „kasarne“ bilo među pet većih vojnih objekata koji su uzeti.

-Dužan sam zbog povijesne istine reći imena onih ljudi koji su bili dionici izravnog pregovaranja i prvi oni učesnici oslobođenja, a to su Nikola Janković, Zdenko Farkaš, Željko Samardžija, Ivica Mikulić, Željko Kalić i Dražen Bilman – rekao je Bagarić.

Nazočnima se i obratio zapovjednik vojarne 123. brigade pukovnik Milan Čorak koji je istaknu na bitne i važne trenutke toga vremena.

-Pobunjeni Srbi predvođeni svojim velikosrpskim ideolozima nisu se mogli pomiriti sa uspostavom nove hrvatske vlasti nego su pod svaku cijenu htjeli i ovdje uspostaviti nove granice tzv.” velike Srbije”, a u svom naumu uživali su punu moralnu i tvarnu potporu iz požeške vojarne – istaknuo je pukovnik Čorak te nastavio da su tih rujanskih dana svakodnevno su iz vojarne izlazili kamioni puni naoružanja, streljiva, vojne opreme i sredstava te upućivani na teritorij zapadne Slavonije. Požeški krizni štab na čelu sa gospodinom Antom Bagarićem, 13. rujna 1991. godine donosi odluku o obustavljanju prometa u blizini vojarne, te se istodobno teškim motornim vozilima zapriječilo sve prilaze vojarni.

DSC_0768 (Small)

0 Comment

Send a Comment