Tih rujanskih dana svakodnevno su izlazili kamioni puni naoružanja

Autor: Požega.EU

DSC_0768 (Small)POŽEGA –  Skromnom obilježavanju oslobođenja požeške vojarne bili su nazočni tadašnji učesnici tog  povijesno trenutka te se prisjetili tog 17.rujna 1991. godine. Svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika 123. brigadi nakon koje je bila kratka besjeda tadašnjih suboraca i prijatelja koji su bili glavni nositelji pregovaranja sa tadašnjim oficirima JNA. Tim povodom služena je i sveta Misa u kapelici sv. Ivana Krstitelja u krugu vojarne koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Za Željka Kalića, brigadira u mirovini, i jednog od učesnika u pregovorima sa tadašnjim oficirima JNA taj dan je bio velika prekretnica u smislu obrane ovih prostora

-Nismo imali oružja ali smo imali dobrovoljaca koji su se odazivali i htjeli biti dionici onoga čega se danas prisjećamo. Kad smo oslobodili vojarnu Požega je bila slobodna. Tada smo došli i do naoružanja koje nam je pomoglo kako bi mogli nastaviti sa daljnjim oslobađanjima onoga što je naše – istaknu je Željko Kalić.

Dirljivim riječima svim nazočnima obratio se i tadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Požega Ante Bagarić koji je bio sudionik u svim vojnim operacijama a još uvijek nema statusa hrvatskog branitelja.

U svom govoru je kaza da su se uputili u hrabri pothvat iako nisu imali oružja te naglasio da je tadašnje oslobođenje „kasarne“ bilo među pet većih vojnih objekata koji su uzeti.

-Dužan sam zbog povijesne istine reći imena onih ljudi koji su bili dionici izravnog pregovaranja i prvi oni učesnici oslobođenja, a to su Nikola Janković, Zdenko Farkaš, Željko Samardžija, Ivica Mikulić, Željko Kalić i Dražen Bilman – rekao je Bagarić.

Nazočnima se i obratio zapovjednik vojarne 123. brigade pukovnik Milan Čorak koji je istaknu na bitne i važne trenutke toga vremena.

-Pobunjeni Srbi predvođeni svojim velikosrpskim ideolozima nisu se mogli pomiriti sa uspostavom nove hrvatske vlasti nego su pod svaku cijenu htjeli i ovdje uspostaviti nove granice tzv.” velike Srbije”, a u svom naumu uživali su punu moralnu i tvarnu potporu iz požeške vojarne – istaknuo je pukovnik Čorak te nastavio da su tih rujanskih dana svakodnevno su iz vojarne izlazili kamioni puni naoružanja, streljiva, vojne opreme i sredstava te upućivani na teritorij zapadne Slavonije. Požeški krizni štab na čelu sa gospodinom Antom Bagarićem, 13. rujna 1991. godine donosi odluku o obustavljanju prometa u blizini vojarne, te se istodobno teškim motornim vozilima zapriječilo sve prilaze vojarni.

DSC_0768 (Small)

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot