Teške krađe prednjače u kaznenim djelima

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske Ivana Radić iznijela je sigurnosne pokazatelje za prvih devet mjeseci iz kojih je vidljiva zabrinjavajuća brojka teških krađa koje prednjače u kaznenim djelima.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 450 kaznenih djela po službenoj dužnosti, što je za 20 4,3% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Uz navedena kaznena djela po službenoj dužnosti evidentirano je i 420 djela po privatnoj tužbi te 83 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon. Uz otkrivanje novijih kaznenih djela Požeška policija se može pohvaliti sa naknadnom otkrivenosti koja iznosi 45,6%, a koeficijent razriješenosti 68,4%.  Razriješena su 294 djela iz tekuće i 14 djela iz ranijih godina.

Kao i inače najbrojnija su djela iz čl. 229. (teške krađe) kojih je zabilježeno 126 ili 22 više nego lani dok je manjih krađa, po članku 228., u proteklih devet mjeseci evidentirano 60 ili 11 manje nego prošle godine.

U odnosu na 2013. godinu smanjenje kaznenih djela zabilježeno je i na području gospodarskog kriminaliteta gdje su evidentirana 24 kaznena djela, 20 manje nego prethodne godine, dok je u kriminaliteta prometa sa 17 kaznenih djela 7 manje nego prethodne godine. U organiziranom kriminalitetu 3 djela su manje nego godinu ranije dok se povećava kriminalitet na području droga gdje su evidentirana 42 kaznena djela, 13 više nego prethodne godine.

-Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prvih devet mjeseci ove godine na području PU požeško-slavonske iznosi 2.770.036 kuna, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada je iznosila 6.905.456 kuna što je za 4.135.420 kuna ili 59,9% manje nego lani -naglasila je Ivana Radić.

Što se tiče javnog reda i mira tijekom prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 217 takvih prekršaja za čije su počinjenje prijavljene 302 osobe, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 290 prekršaja i 427 njihovih počinitelja. Ove je godine zabilježeno manje prekršaja i manje njihovih počinitelja. Najbrojniji su prekršaji iz čl. 13., tuča, svađa i vika na javnom mjestu nakon kojih su omalovažavanje ili vrijeđanje ovlaštenih osoba te drsko ponašanje i ostali prekršaji iz tog dijela.

Što se tiče prometnih nesreća istih je tijekom prvih devet mjeseci tekuće godine zabilježeno 360 što je za 25 nesreća manje nego u istom razdoblju 2013. godine. U navedenim nesrećama nastradale su 164 osobe – četiri su osobe poginule, 32 su teško, a 128 lakše ozlijeđene. Prošle godine nastradalo je 205 osoba – pet je smrtno stradalo, 37 je teško, a 163 lakše ozlijeđeno. Ove je godine broj nastradalih u prometu manji za 41 osobu odnosno broj smrtno stradalih manji je za jednu osobu, teško ozlijeđenih manji je za pet, a broj lakše ozlijeđenih za 35 osoba.

Među nastradalim osobama u proteklih devet mjeseci najviše je vozača – 103 osobe,  od kojih su dvije smrtno stradale, 21 je teško, a 80 lakše ozlijeđeno. Među putnicima njih je 48 stradalo, jedna osoba smrtno, osam teško, a 39 lakše tjelesno ozlijeđeno dok je kod pješaka – 13 osoba stradalo, jedna je poginula, tri je teško, a devet lakše ozlijeđeno. Ozlijeđeno je i desetero djece i to dvoje teško i osmero lakše.

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći bila je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) koja je dovela do 95 nesreća zatim slijede nepropisna vožnja unatrag i nepropisno kretanje vozila po kolniku. Veći broj osoba ozlijeđeno je i zbog nepoštivanja prednosti prolaska i nepropisnog uključivanja u promet.

U nadzoru  prometa u prvih devet mjeseci  zabilježeno je 8.712 prometnih prekršaja, 156 više nego u istom razdoblju prošle godine. Najbrojniji su prekršaji koji se odnose na nedopuštenu brzinu nakon čega su prekršaji zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepoštivanja prometnih znakova.

Komentiraj: