Temelj za nove festivale

Autor: Jelenko Topić

Iz-pera-o-prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Kada jedna zabavno-glazbena manifestacija okupi oko 15 tisuća posjetitelja i zadovolji ih kvalitetom izvedbi i novih skladbi, onda je njezino održavanje sasvim opravdano. To se odnosi na tek obnovljeni glazbeni festival »Zlatne žice Slavonije 90«, koji je u subotu, nakon pozdravne riječi gradonačelnika Požege Tome Jelića, otvorio potpredsjednik Sabora Hrvatske dr. Vladimir Šeks. Na toj završnoj večeri festivala izvedeno je 12 novih kompozicija sa suvremenim temama iz slavonskog života, za što su se pobrinuli brojni domaći tekstopisci i skladatelji, medu kojima su Šima Jovanovac, Branko i Mario Mihaljević, Josip Maričić, Josip Pintarić, Vladimir Rešković, Ivo Lekić, Ivan Jemrić, Nikola Garašić, Antun Nikolić i drugi. Nastupili su ugledni pjevači uz pratnju festivalskog orkestra i mali tamburaški sastavi, što je novost u koncepciji festivala i čime se njeguje taj oblik izvedbe, sve popularniji u narodu.

Sudeći po reakcijama publike na Trgu maršala Tita, gdje je održan festival, najviše će se pjevati skladbe »Budi sretna Slavonijo« u izvedbi Kiće Slabinca, »Mislila sam« Mirjane Primorac i Slavonskih bećara, »Šokadijo, sve ti je na glasu« Šime Jovanovca, »Lijepi kraju« Ivana Hoića i Tamburice iz Starog Petrovog Sela i druge. Na kraju festivala novinar Vikenda Željko Suhadolnik predao je Organizacijskom odboru posebno priznanje za njegovanje slavonske pjesme i običaja. Trodnevne »Zlatne žice Slavonije 90«, pod pokroviteljstvom Večernjeg lista i Skupštine općine Slavonska Požega, završene su ponoćnim koncertom na izvoru Tekija u Požegi.

Pjesme će ostati

Siguran sam da će više pjesama s ovog prvog obnovljenog festivala ostati i da će ih publika dobro prihvatiti. Već kod izbora pjesama išli smo na zastupljenost pjesama različitih ugođaja, od slavonskih do zabavnih i starogradskih. To se, sudeći po reakcijama publike na završnoj večeri, pokazalo kao dobar model, rekao je Veljko Škorvaga, muzički direktor festivala.

Večernji list, utorak 25.09.1990. godina       J. Topić

 

Više iz kategorije