Tehnička škola u Požegi suradnik na projektu Geotermalnog istraživanja

Autor: D.K.

DSC_0129 (Small)POŽEGA – Projekt vrijedan preko 2 milijuna eura kojeg je nositelj Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb uz Hrvatski geološki institut kao partnera zaslužuje pažnju iz razloga jer je i Tehnička škola Požega suradnik u projektu.

Projekt ima svoje duboko značenje zbog obnovljivih izvora energije preko kojih će Tehnička škola Požega imati daleko povoljnije grijanje kao i drugu potrebnu energiju.

Radovi su na bušotini promjera 135 mm koja je duboka 100 metara gdje je za očekivati temperaturu tla 15-17 stupnjeva.

Prva faza projekta je bušenje tla dok će je u drugoj polaganje optičkih vlakana preko kojih će biti moguće mjerenje temperature tla. U trećoj fazi će se odrediti toplinska svojstva.

Obnovljivi izvori se sve više prihvaćaju kod nas jer se energija koja se može dobiti na takav način jako slabo koristi. Iz tog su razloga potrebna razna ispitivanja i potrebno je raditi na što više takvih projekata koji mogu doprinijeti za što bolju učinkovitost u smislu obnovljivih izvora energije.

Za očekivati je da će se već u narednoj školskoj godini koristiti izvori energije iz ovog projekta u koju će svrhu dizalica topline raditi najmanje mjesec dana.

Ispred Tehničke škole Požega projekt je prezentirao ravnatelj Zoran Galić a ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje dr.sc. Vladimir Soldo, voditelj projekta uz asistenta Luku Bobana. I Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog projekta koji je određen da bude i u Tehničkoj školi Požega koja postaje sve prepoznatljivija i cjenjenija.

Više iz kategorije