Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Tamburaši iz Bihaća najavili dolazak na Zlatni glas Zlatne doline, a priželjkuju nastup na Zlatnim žicama Slavonije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Tamburaši iz Bihaća najavili dolazak na Zlatni glas Zlatne doline, a priželjkuju nastup na Zlatnim žicama Slavonije Požega.eu | Tamburaši iz Bihaća najavili dolazak na Zlatni glas Zlatne doline, a priželjkuju nastup na Zlatnim žicama Slavonije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako je poznato unazad nekoliko godina Festival tamburaških pjesama Zlatni glas Zlatne doline u kaptolu je internacionaliziran tako da na njemu svoje nove pjesme izvode pjevači i tamburaški sastavi i iz zemalja izvan Hrvatske. Tako je dobio međunarodni karakter, a proteklih godina su nastupali izvođači iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Švicarske i Srbije.

Ove  godine novitet je najava tamburaša Prijatelji tambure iz Bihaća koji su za festival poslali svoju autorsku pjesmu. U tom kraju tambura nije zastupljena u školama. Ovih dana sa Husnijom Malkočem, voditeljem tog sastava, te njegovim prvim glasom  Mahmutom Alagićem u Bihaću se sastao koordinator festivalskog programa Zlatnog glasa Zlatne doline Jelenko Topić.

-Imamo želju nastupiti na festivalu, te možda i na drugim festivalima u zemljama okruženja uključujući na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi – kazao je u ovoj prigodi Husnija Malkoč.

Bilo je riječi o njihovim nastupima na Festivalu bunjevačkih pisama u Subotici s kojim već surađuje kaptolački festival, te gostovanjima tamburaških sastava iz Slavonije, točnije požeškog kraja na Smotri tamburaških sastava slijedeće jeseni u Bihaću.

Tamburaški sastav Prijatelji tambura prilikom osnivanja su uglavnom činili tamburaši iz Bihaća, a u daljnjem radu su im se pridružio dio Pećigradskih tamburaša, koji su prestali sa radom.

Osnovni cilj djelovanja je promoviranje tamburaške muzike, edukacija mladih u ovladavanju tamburaških instrumenata, kao i prenošenje kulturne baštine na mlade, potom uspostavljanje prijateljstava s tamburašima sa svih strana, razmjena iskustava i nastupa.

Prijatelji tambure njeguju sevdalinku pa starogradsku, hrvatsku tamburašku, crnogorsku, dalmatinsku, romsku, rusku pjesmu i ostale pjesme zemalja iz užeg i šireg okruženja.

U vrlo kratkom razdoblju imali su nastupe za državnoj BHTV, Hayat TV, učešće na Europskom festivalu tambure u Banja Luci, te na smotri tamburaša u Brezičanima i Bir festu u Bihaću.



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo