Svečanost u Jakšiću u prigodi Dana općine: “Ovdje je prostor ugodnog življenja s potrebnom infrastrukturom” [FOTOGALERIJA]

Autor: S.P.

Dan Općine Jakšić i blagdan zaštitnice svete Barbare obilježen je u Jakšiću, svečano i u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i odana počast, a na svečanoj sjednici uručena su priznanja i godišnje nagrade zaslužnima.

S deset naselja i oko 4087 stanovnika u godini koja je na globalnoj razini bila teška i neizvjesna po svim segmentima života i djelovanja, Općina Jakšić ustrajala je na vrijednim projektima i postignućima, naglasio je načelnik Kovačević na svečanoj sjednici nakon pozdravnih riječi predsjednika Općinskog vijeća Boška Obradovića.

Uz veliku potporu Županije, Vlade RH, ali EU fondova ostvareno je niz manjih i većih infrastrukturnih projekata koji osiguravaju bolju kvalitetu života na ovom području. Prepreka uvijek ima, pa tako ove godine na izmaku bilježe veliku prirodu nepogodu koja je u lipnju nanijela stopostotnu štetu na usjevima i višegodišnjim nasadima, kao i na stambenim i gospodarskim objektima.

“Iskrena Hvala, Vladi RH na čelu s Andrejom Plenkovićem, kao i našoj županici Antoniji Jozić koja se svesrdno zauzela, te je građanima stigla adekvatna pomoć, a koja nije mala, oko 11 milijuna kuna za poljoprivredu i stambene objekte.” naglasio je načelnik Ivica Kovačević “podvlačeći crtu”. U ovom razdoblju kako je naglasio realizirani su i brojni projekti među kojima Obnova kolnika uz lokalnu cestu Ramanovci-Treštanovci- Eminovci i izgradnja pješačke staze u naselju Treštanovci u vrijednosti oko 3,6 mil kuna, Izgradnja pješačke staze u ulici Alojzija Stepinca u Jakšiću, te obnova kolnika u vrijednosti 1.250.000, sredstvima Općine i MRRFEU, Obnova doma Rajsavac i Starog vatrogasnog doma Jakšić, projekti financirani sredstvima Proračuna Općine Jakšić i to Rajsavac sa 538.000 kuna, Stari vatrogasni dom sredstvima Općine Jakšić u iznosu 260.000 kuna i sredstvima Operativnog programa za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu u iznosu 213.000 kuna, Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta u Općini Jakšić unutar Gospodarske zone Jakšić u vrijednosti 2.65 milijuna kuna. Od toga 2,148 milijuna kuna iz Europskog programa Konkurentnost i kohezija a ostatak iz Proračuna Općine Jakšić. Radovi su u tijeku i očekujemo završetak i opremanje do proljeća 2020. godine. Tu je i asfaltiranje ulica u Jakšiću, Eminovcima i Rajsavcu vrijednosti oko 340 tisuća kuna.” rekao je načelnik.

Među kapitalnim projektima je Vodovod i kanalizacija naselja Cerovac i Granje s uređajem za pročišćavanje. Vrijednost investicije 9,7 milijuna kuna s PDV-om, investicija se financira sredstvima Hrvatskih voda i Općine Jakšić u omjeru 80:20. U ovoj godini osigurano je 2,5 milijuna, radovi su u tijeku. Postavljena je i nova led rasvjeta u naseljima Svetinja, Bertelovci i Tekić u vrijednosti 290.000 kuna te u jakšićkim ulicama u vrijednosti 541.362,50 kuna. Ostvarena je i energetska obnova OŠ Mladost Jakšić u vrijednosti preko 5 mil kuna , a i obnovljeno je i svih 5 područnih škola. U skrbi za mlade Općina je svojim sredstvima kupila radne bilježnice za sve učenike u vrijednosti 103.000 kuna, a financira i produženi boravak za učenike 1-3 razreda s 130.000 kuna.

Hrvatskih ceste su projektirale kružni toka na križanja ulice Osječke i Stjepana Radića, očekuje se realizacija projekta od strane Hrvatskih cesta u 2022. godini u vrijednosti oko 3,5 milijun kuna, a radi se i u Gospodarskoj zoni Jakšić.

“Općina Jakšić nastavila je svojim sredstvima gradnju komunalne i cestovne infrastrukture Gospodarske zone Jakšić. Realizacijom Okvirnog sporazuma Niskogradnja Marijanović d.o.o.. uložili smo u zadnje dvije godine preko 2,2 milijuna kuna, te smo u ovoj godini dobili 300.000,00 kuna pomoć MRRFEU za nastavak izgradnje komunalne i cestovne infrastrukture, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže, površinska odvodnja oborinskih voda i počeli izgradnje kolničke infrastrukture. Trenutno su tri gospodarska subjekta a dva su u fazi izrade projektne dokumentacije,” rekao je načelnik.

Uz infrastrukturne projekte koji se realiziraju kako bi kvaliteta života na ovom području bila na što višoj razini tu je i briga za budućnost kroz paket mjera za mlade.Općina provodi i niz drugih mjera za mlade, daruje niz godina obitelji novorođene djece, te smo povećali naknadu i u ovoj godini. sufinancirani prijevoz srednjoškolaca s 90.000 kuna, stipendiramo darovite studente i studente težeg imovinskog stanja sa 125.000, a riječ je o 18 stipendija.Brinemo i o socijalno ugroženima pa sufinanciramo režijske troškove obiteljima težeg imovinskog stanja, dajemo drva za nabavu ogrjeva, darujemo socijalne pakete. U suradnji s udrugom Veličanka provodimo program “Zaželi” financiran sredstvima europskog socijalnog fonda, projekt traje drugu godinu i istječe sljedeće godine, zaposleno je na našem području 9 osoba koje pomažu 60 korisnika, projekt je vrijedan preko 8 milijuna kuna.” rekao je načelnik dodajući kako i za rad brojnih kreativnih i kvalitetnih udruga u 2021. godini izdvojeno 730.000,00 kuna. U novu 2022 godinu ulazi se s novim projektima i planovima. “Među novim projektima je uređenje stare škole u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni Kulturni centar, s prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi 5.866.255,60 kuna s PDV-om. Navedeni projekt smo prijavili na referentnu listu projekata za Nacionali program oporavka i obnove. Kupili smo zemljište za gradnju objekta izvaninstitucionalne pomoći starijim osobama s dnevnim boravkom, u tijeku je izrada glavnog projekta, projekt je vrijednosti oko 20.000.000 kuna, a tu je i dogradnja dječjeg vrtića u Jakšiću u vrijednosti oko 10.000.000 kuna, trenutno smo na inicijalnoj rang listi projekata koji su prošli na mjeri 7.4.1.” zaključio je načelnik Kovačević.

Svojim dolaskom svečanost su uveličali požeško-slavonska županica Antonija Jozić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, gradonačelnik Požege Željko Glavić, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, general Mladen Markač, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, te načelnici ostalih općina – Mile Pavičić iz Kaptola, Dalibor Bardač iz Čaglina, Zdravko Mandić iz Brestovca, Robert Hofman iz Velike te gosti, Vitomir Žakić iz Cernika, Mirjana Javor iz općine Brinje.

Prigodnim riječima nazočne je u svoje ime i ime predsjednika Sabora RH pozdravio dr.sc. Željko Glavić. “Prenosim čestitke sa željom da se i dalje razvijate kao do sada, jer slušajući načelnika jako je ugodan osjećaj – vidi se ono što ne vidimo svagdje, vidi se napredak, vide se promijene na bolje i u Jakšiću i u drugim mjestima. Vidi se kako naše članstvo u EU kroz EU fondove nije uzaludno. Nakon što je u Domovinskom ratu obranjena domovina, kasnije kroz članstvo u EU je doista urgentno mijenjana, mijenja se i dalje u jednu stabilnu, modernu, bogatiju državu s višim standardom i boljom perspektivom,” naglasio je Glavić.

Prigodnim riječima načelniku i svim mještankama i mještanima Dan općine i blagdan zaštitnice čestitao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač ističući suradnju zajedništvo i rad na području županije koji donose rezultate kakvi su predstavljeni i u Jakšiću. “Samo međusobno povezani stvaramo ovo što je stvoreno i ovdje na području općine Jakšić, prostoru ugodnog življenja s potrebnom infrastrukturom, prostoru u kojem udruge mogu doći do izražaja, djeca imaju mjesta u vrtiću i jedni drugima ste zapravo prijatelji. Spremni smo tim ritmom zajedno ići i dalje, stvarati napredak i razloge za ostanak u ovom prekrasnom području,” naglasila je i županica Antonija Jozić čestitajući u ime Županije te u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Dodijeljena su i priznanja koja su ove godine primili NK Dinamo Rajsavac za doprinos u razvoju sporta, L Projekt d.o.o. iz Rajsavca i Poljana d.o.o. iz Požege za doprinos u razvoju gospodarstva te učenici Ekonomske škole Požega Gabrielli Kopić iz Jakšića za uspjeh na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot