SURADNJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE I OSJEČKOG FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI: Cilj je pomoći poljoprivrednicima u primjeni novih znanstvenih metoda

Autor: BST

U cilju stvaranja podloge za razvoj poljoprivrednog sektora na području Požeško-slavonske županije župan Alojz Tomašević i dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka potpisali su ugovor o pripremi analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje. Dio je to projekta pod nazivom „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“, kojem je spomenuta analiza prva od tri cjeline predviđenih aktivnosti.
„Da bi poljoprivreda bila uspješna, moramo pomoći poljoprivrednicima kako bi dobili bolje i kvalitetnije prinose i bili konkurentni na tržištu. Naš seljak je ponekad olako prepušten tržištu, a naše selo se u tom kontekstu ne snalazi. Upravo zbog toga, ovakve analize, daju nama smjernice na putu koji smo zacrtali“, rekao je ovom prigodom župan Tomašević.
Fakultet agrobiotehničkih znanosti će zajedno sa Zavodom za bioekonomiju i ruralni razvoj raditi na strateškoj pripremi potencijala. Kako je rekao dekan prof. dr. sc Krunoslav Zmaić, bit će to nastavak rada fakulteta na strateškim dokumentima razvoja hrvatske poljoprivrede, dodajući: „Na tragu strateških promišljanja koja su već zacrtan, bitno je prepoznati važnost županije i samim time u te strateške dokumente inkomporirati najvažnije proizvodne grane koje imaju posebno mjesto koje treba dodatno financirati i pomoći povezati ii stvarati dodanu vrijednost“.
U okviru projekta osim analize potencijala bit će izrađeni organizacijski modeli proizvodnje u sektoru voća, povrća i svinjogojstva te uspostavi centra za zbrinjavanje i preradu ostataka iz prerade voća i povrća. Zaključni dio bit će izrada modela uspostave upravljanja regionalnim centrom s projektnom tehničkom dokumentacijom. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 2,5 milijuna kuna, od čega je 15 posto udjel županijskih sredstava.

dekan prof. dr. sc Krunoslav Zmaić
„Tansfer znanja i tehnologije moguć je samo kroz spregu visokih učilišta,i fakulteta i naših poljoprivrednih proizvođača. Ovo je stoljeće digitalnog doba i bez edukacije poljoprivrednih proizvođača oni neće moći odgovoriti na izazove digitalne poljoprivrede i svega onoga što donosi novo vrijeme. Mi na fakultetu to smo prepoznali i razvijamo nove studijske programe, a jedna je ICT u poljoprivredi koji se financira iz EU fonda od 3 mil kuna. To pokazuje smjer i budućnost kojom ide i fakultet, naši budući studenti, a time naši poljoprivrednici moraju pratiti znanstvena dostignuta kako bi bili konkuretni na tržištu.“

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: