Sulejman uz sevdalinke otvorio postav o Požeškom sandžaku (FOTO)

Autor: Jelenko Topić

DSC_8249POŽEGA – Izložba pod nazivom “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak”  autora višeg kustosa Mladena Radića otvorena je u povodu Dan grada Požege i Grgureva u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja,  trajat će do 21. travnja, a ostvarena je u suradnji sa Muzejom Slavonije iz Osijeka.

Sudionike otvaranja pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Maja Matić Žebčević istakavši da je riječ o izuzetno bogatoj baštini i obilju materijala koji nikada nije predstavljen javnosti.

Autor izložbe Mladen Radić je rekao da  je riječ o  zajedničkom projektu nekoliko muzeja Slavonije, Hrvatske, te iz Beča, Istambula itd, a postavljeno je oko 260 predmeta jedinstvene vrijednosti. Tu je dosta arheoloških nalaza  koji su se kao predmeti koristili u svakodnevnom životu turskog doba, te medalje koje su značajni izvori i dokumenti burnih događanja.

Na dugu vezu dvaju muzeja podsjetila je dr. Marina Vinaj,zamjenica ravnatelja Muzeja Slavonije, a koautorica Ljiljana Marić iz požeškog muzeja govorila je o turskom vremenu u Požeštini istakavši da je mnogo lokaliteta sa turskim imenima na ovim prostorima.

-Požega je u tursko vrijeme postala glavni grad Slavonije, udeseterostručila je broj stanovnika, a imala je čak 60 dućana-istakla je Lj. Marić.

Utjelovljen i prigodno odjeven u osobi Sulejmana, koji je u prošlosti zaista posjetio Požegu, izložbu je uz lijepu sevdalinku otvorio Požežanin Franjo Krvarić.

Prigodom otvaranja uz tadašnji prikaz jedne od brojnih požeških kavana koje su u 15. i 16. stoljeću radile u gradu posjetitelji su uživali uz nargile, tursku kavu i rahatluk, te uz sevdalinku u izvođenju mlade solistice Ružice Maurus, koju je na harmonici pratio vrsni instrumentalist ovog kraja Željko Ivanović, te orijentalnim ritmovima sa nastupom trbušnih plesačica Plesnog kluba Excite iz Požege. Tako su se mogle čuti vječne pjesme „Žute dunje“, „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Sejdefu majka buđaše“ i druge.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije