Studenti iz raznih dijelova svijeta dolaze na razmjenu u Požegu: “Više smo nego zadovoljni s Veleučilištem i uvjetima smještaja u Studentskom domu”

Autor: Leon Tomić

Svake godine fakulteti i veleučilišta raspisuju natječaj za razmjenu studenata (ERASMUS). Studenti iz jedne zemlje odlaze u drugu radi obrazovanja, usavršavanja i daljnjeg napredovanja u svom zanimanju. U odabranoj zemlji na razmjeni stiču različita međunarodna iskustva koja će im pomoći u nastavku rada i života.

Veleučilište u Požegi jedno je od vodećih u Hrvatskoj po pitanju razmjene studenata. Izgradnjom studentskog doma dr. Franjo Tuđman epiteti inozemnih studenata samo su porasli. Tako je i ove godine sve veći broj studenata koji dolaze na razmjenu za razliku od prijašnjih godina. Uskoro se očekuje i dolazak novih koji žele usavršavati svoja znanja i sticati nova.

Trenutno u Studentskom domu Požega borave tri studenta od kojih jedna studentica dolazi iz Gruzije, a preostalih dvoje su iz Italije.

Vezano za boravak i njihovo školovanje u Požegi razgovarali smo s njima koji naglašavaju da su više nego zadovoljni s Veleučilištem kao i uvjetima smještaja u Studentskom domu.

Dvadesetpetogodišnja studentica iz Gruzije pojasnila je zbog čega je izabrala Požegu.

-Hrvatska mi se odmah na prvu svidjela kao država. Po broju stanovnika se ne razlikuje puno od Gruzije (koja ima oko 4 milijuna stanovnika), a Požega mi pruža da steknem novo iskustvo u svojoj struci. U svojoj državi sam orijentirana na učenje dok ovdje stječem znanje iz praktičnog dijela što je izuzetno bitno. Projekt će trajati 2 mjeseca tako da već u krajem prosinca putujem u svoju zemlju-ističe studentica iz Gruzije koja studira vinarstvo kojim je programom više nego zadovoljna posebice proizvodima i njihovom kvalitetom koji se proizvode.

Michele i Valentina talijanski su studenti koji dolaze iz grada na sjeveru Italije po imenu Trento (koji broji oko 120 tisuća stanovnika). Michele studira vinarstvo ali se ne bavi samo praktičnim radom nego pohađa i predavanja. S druge strane Valentina je došla u Hrvatsku kako bi naučila jezike i upoznala našu kulturu. Na razmijeni će biti šest mjeseci, sve do ožujka iduće godine, a plan im je za Božićne blagdane vratiti se u Italiju na tjedan dana.

Na pitanje što misle o Požegi kao gradu i smještaju izjavili su kako je Požega jedan vrlo tih i miran grad koji ima prekrasne ljude.

-Uvijek su nam svi spremni pomoći kako nama tako i drugim strancima ovdje u Hrvatskoj i Požegi. Što se tiče našeg smještaja u Studentskom domu stvarno je super, moderan i pruža nam sve što je potrebno, pa možda čak i više od toga – ističu Michele i Valentina.

Uvjereni smo da će i naredne generacije i skupine koje budu dolazila biti također zadovoljne kako samom visoko obrazovnom ustanovom tako i smještajem i svim drugim pogodnostima u gradu Požegi.

Osim navedenih studenata u Studentskom domu, prošle godine boravio je i Erkin koji je došao iz Turske. Dok su ove godine već bili Francuzi koji su otišli prošli mjesec, a već je najavljen i dolazak novih studenata 3 iz Ukrajine i 4 iz BIH.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek