Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu Požega.eu | Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nakon četiri ocjenjivanja vina na ovogodišnjoj Zimskoj školi članova Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino – kap“ iz Kaptola uslijedilo je i stručno predavanje. Teme su vrlo aktualne u ovo doba godine, zaštita od bolesti i suzbijanje štetnika američkog cvrčka u vinogradima. U goste su pozvani stručnjaci Đurđica Kšenek, savjetnica u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede i Petar Živković stručni suradnik tvrtke Bayer. Zanimanje je bilo vrlo veliko pa su predavanja osim članova kaptolačke udruge pratili voćari i vinogradari iz drugih mjesta Požeštine.O zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinograda okupljenima je govorio Petar Živković, a naglasak je bio na selektivnim preparatima koja ciljano suzbijaju štetnike a neškodljivi su za korisne kukce, prvenstveno pčele. Kod zaštite od bolesti plamenjače i pepelnice fungicidima preporučena su nova sredstva manje štetna za okolinu kao i ona sa kraćom karencom, odnosno periodom od tretiranja preparatom do berbe. Kod nekih je to samo tri dana.Savjetnica Đurđica Kšenek je govorila o više aktualnih tema vezanih za voćnjak i vinograd ali najviše o opakoj bolesti fitoplazmi loze, u narodu poznatoj kao zlatna žutica. Nju prenosi kukac američki cvrčak i to samo ako je zaražen. Stoga je potrebno preventivno suzbijanje štetnika jednim, eventualno dva tretiranja vinograda insekticidima. Bilo je riječi o zaštiti koštunjičavog voća marelica, bresaka, trešanja i višanja od bolesti monilije koje je potrebno obavljati ovih dana.

Bilo je i drugih pitanja na koja su stručnjaci odgovarali, a najviše o zaštiti od mraza. Izraženo je i nezadovoljstvo zaštitom od leda i tuče koja zadnjih godina čini velike štete.  Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio završetak Zimske škole idućeg tjedna uz kušanje najbolje ocjenjenih vina na prethodna četiri ocjenjivanja.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.