Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu Požega.eu | Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nakon četiri ocjenjivanja vina na ovogodišnjoj Zimskoj školi članova Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino – kap“ iz Kaptola uslijedilo je i stručno predavanje. Teme su vrlo aktualne u ovo doba godine, zaštita od bolesti i suzbijanje štetnika američkog cvrčka u vinogradima. U goste su pozvani stručnjaci Đurđica Kšenek, savjetnica u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede i Petar Živković stručni suradnik tvrtke Bayer. Zanimanje je bilo vrlo veliko pa su predavanja osim članova kaptolačke udruge pratili voćari i vinogradari iz drugih mjesta Požeštine.O zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinograda okupljenima je govorio Petar Živković, a naglasak je bio na selektivnim preparatima koja ciljano suzbijaju štetnike a neškodljivi su za korisne kukce, prvenstveno pčele. Kod zaštite od bolesti plamenjače i pepelnice fungicidima preporučena su nova sredstva manje štetna za okolinu kao i ona sa kraćom karencom, odnosno periodom od tretiranja preparatom do berbe. Kod nekih je to samo tri dana.Savjetnica Đurđica Kšenek je govorila o više aktualnih tema vezanih za voćnjak i vinograd ali najviše o opakoj bolesti fitoplazmi loze, u narodu poznatoj kao zlatna žutica. Nju prenosi kukac američki cvrčak i to samo ako je zaražen. Stoga je potrebno preventivno suzbijanje štetnika jednim, eventualno dva tretiranja vinograda insekticidima. Bilo je riječi o zaštiti koštunjičavog voća marelica, bresaka, trešanja i višanja od bolesti monilije koje je potrebno obavljati ovih dana.

Bilo je i drugih pitanja na koja su stručnjaci odgovarali, a najviše o zaštiti od mraza. Izraženo je i nezadovoljstvo zaštitom od leda i tuče koja zadnjih godina čini velike štete.  Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio završetak Zimske škole idućeg tjedna uz kušanje najbolje ocjenjenih vina na prethodna četiri ocjenjivanja.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo