Stipendije potakle povećan upis za tri obrtnička zanimanja, mjesta ima za još neke struke u Obrtničkoj školi Požega

Ovih dana u tijeku je jesenski rok upisa u srednje škole . Ljetni rok upisa je za Obrtničku školu u Požegi donio neka iznenađenja, naime nakon tri godine u kojima nije upisan niti jedan tesar ( mada izuzetno deficitarno i dobro plaćeno zanimanje) ove godine je upisano šest čime je u potpunosti ostvaren plan za to zanimanje. Upis za  zanimanje zidari je obavljen u ljetnom roku, te je ispunjeni plan. Upisano je sedam učenika koliko je i planirano, kao i stolari kojih je planirano 13 i toliko je ostvarilo pravo upisa pri čemu jedan učenik nije pristupio upisu.

Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega

-Utjecaj mogućnosti dobivanja stipendije je velik na ove upise što smo imali prilike čuti od samih roditelja koji su se interesirali kako dobiti stipendiju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta  koja je od jeseni za deficitarna zanimanja koja se obrazuju po JMO modelu  najavljena u iznosu od 1.800 kuna mjesečno – ističe ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder.

Stipendija je privukla i 2 učenika iz Nove Gradiške koji su predali zamolbu za prelazak u zanimanju stolar, koje se ovdje obrazuje po istom modelu.

Prema planu upisa slobodnih mjesta ima još u slijedećim zanimanjima: stolar(1 mjesto), konobar(6 mjesta i to na izdvojenoj lokaciji u OŠ Fra Kaje Adžića u Pleternici),zatim modni tehničar(6 slobodnih mjesta) i za zanimanje soboslikar-ličilac četiri mjesta.

Očekivanja su da će se i ova mjesta uglavnom popuniti tijekom jesenskog upisnog roka.

0 Comment