Statistika koja se može i mora promijeniti: Tek 18 posto oboljelih od raka debelog crijeva otkriveno je u ranoj fazi

POŽEGA – Pod sloganom “Stolica glavu čuva” Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ligom borbe protiv raka organizirao je danas javnozdravstvenu akciju kojom žele podsjetiti građane na važnost ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Akcija je održana na više lokacija u gradu, a stolice s osmrtnicama na nedvosmislen način odaslale su pravu poruku.

Slogan „Stolica glavu čuva“ se koristio prije šest godine  u sklopu javnozdravstvene kampanje „mRAK kampanja“ koju je osmislila Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC kako bi pozvali građane da se odazovu na poziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ovom prigodom u Požegi je taj slogan prikazan na javnozdravstvenim performansom, jer rak debelog crijeva drugi je po smrtnosti u mnogim dijelovima Hrvatske pa tako i u Požeško-slavonskoj županiji, naglasila je dr. Jasmina Kovačević iz Službe za javno zdravstvo.

dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo

“Ideja je bila 16 stolica razmjestiti na različite lokacije po gradu kako bi ljude podsjetili na to da stolica doista može sačuvati glavu. Želimo potaknuti ne samo one koji su dobili pozive, već i one koji će ih tek dobiti da se odazovu. To je besplatan i vrlo jednostavan test koji obavlja u privatnosti doma, a kojim se može vrlo rano otkriti rak debelog crijeva. Svaka stolica prezentira jednog čovjeka koji će sutra možda umrijeti od ove bolesti, jer u prosjeku na području Požeško-slavonske županije svake godine 32 osobe umru od raka debelog crijeva, a kod ranog otkrivanja izlječivost je gotovo sigurna,” rekla je doktorica Kovačević.

Testiranje omogućava otkrivanje bolesti u ranoj fazi, kada je tumor u preko 90 posto slučajeva  izlječiv, potvrdio je i dr. Kristijan Matković, predsjednik županijske Lige protiv raka.

dr. Kristijan Matković, predsjednik županijske Lige protiv raka

“To je stadij bolesti kada se tumor može otkriti jedino u skrivenim primjesama krvi u stolici čemu ovaj test i služi. Tužna je činjenica da je samo 18 posto ukupno oboljelih otkriveno baš u toj fazi, a to ne mora biti tako i tu statistiku želimo okrenuti u našu korist,” rekao je dr. Matković. Tijekom akcije građani su dobili i informacije o ovom nacionalnim programima, besplatni broj telefona za informacije o sva tri nacionalna programa je 0800 30 30 34.

0 Comment