Staro računalo u Područnoj školi Grabarje inspiriralo osnovce da snime video kojim su na natječaju osvojili pet novih računala /FOTO/

Hrvatska elektroprivreda (HEP) već pet godina provedi akciju „Za naše male genijalce“ kroz koju daruje 100 novih računala osnovnim školama širom Hrvatske. Ove godine na tom natječaju podijeljeno je 29 stolnih računala od kojih su pet dobili učenici područne škole Grabarje u sastavu kutjevačke Osnovne škole Zdenka Turkovića.

-Osvrnite se oko sebe, snimite video u kojem ćete nam pokazati zašto baš vašoj školi trebaju nova računala, ispričajte nam što bi s njima radili, kako će poslužiti vama i vašoj školi! Recite i opišite u kakvom su stanju računala koja sada koristite ili ih možda do sada niti nemate. Budite kreativni i originalni, dokažite nam da ih stvarno želite i možemo vam pomoći! – stajalo je u pozivu HEP-a za navedeni natječaj.Učiteljica u grabaračkoj školi Ines Javora inspirirana tamošnjim starim i dotrajalim računalom smislila je pjesmicu uz koju je sa učenicima i drugom učiteljicom Anom Previšić snimljen video uradak u trajanju od dvije minute, te su ga poslali na natječaj i eto dobili računala!

Mala osnovka Paula Mikša zahvalila se HEP-u i svima koji su pomogli da dobiju računala.

-Ovom donacijom dogodine kada krene informatika u školama bit ćete spremni – kazao je zahvaljujući se Miljenko Crnjac, ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića i dodao da je za ovu, kao jednu od devet područnih škola, pripremljen projekt energetske obnove. Kaže da ga raduje što  ovdje nema pada broja učenika jer ih sada ima 29 u dva kombinirana odjela uz sedam prvašića.  

-Nadam se da će vam ova oprema dobro koristiti za vaše obrazovanje – istakla je prilikom predaja računala Jela Damjanović, predstavnica HEP-a, a ovdašnji osnovci pripremili su kratki program.

HEP je ove godine imao velik odziv škola, učenika i njihovih nastavnika, koji su na kreativan i originalan način snimili video radove, objasnili zašto su im potrebna nova računala te predstavili kvalitete svoje škole i posebnosti kraja iz kojega dolaze. Izabrane su škole s najboljim kreativnim uratkom, a da pri tome imaju velik broj učenika po računalu odnosno neadekvatnu i dotrajalu računalnu opremu.  Zajedno s ovogodišnjim donacijskim ciklusom do sada su donirali 350 računala za učenike u 103 osnovne škole, ukupna vrijednost darovane  opreme iznosi gotovo 1,25 milijuna kuna.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment