Stariji i nemoćni na području Pleternice ponovno dobivaju pomoć kakvu zaslužuju: „Presretni smo što su nam ponovno vratili naše domaćice“

Autor: DK

Gradu Pleternici odobreno je financiranje projekta „Zaželi i ostvari“ te je tom prilikom održana početna konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti samog projekta. Na konferenciji su bile prisutne i 22 zaposlene žene koje će kroz 24 mjeseca pružati pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično, te će svojim radom i aktivnostima poboljšati vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

blankJedna od 22 zaposlene osobe je i Angelika Kuzmanović iz Bzenice kojoj ovaj posao, kao i njenim korisnicima puno znači. – Korisnici programa su jedva dočekali ponovno pokretanje, radila sam i prije i znam koliko im je teško palo kada je program ukinut. Svakako su se snalazili, plaćali su i bilo im je teško. Drago mi je da ponovno imam priliku biti s njima. Porazgovarati, otići u trgovinu, pomoći im u osobnoj higijeni, donijeti im lijekove – rekla je Angelika i dodala kako se nada da će program i nakon 2 godine biti nastavljen.

Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima želi se povećati razina znanja i vještina ciljne skupine kako bi bila konkurentnija na tržištu rada u loklalnoj zajednici nakon završetka projekta te poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika.

blankNa današnjoj početnoj konferenciji prigodnim riječima nazočne na je pozdravila gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić. Tom je prilikom iskazala veliko zadovoljsto jer je program nakon 4 godine ponovno aktiviran te će starije i nemoćne osobe nakon dugog prekida ponovno imati sustavnu podršku i pomoć kakvu su imale i prije.

blankZaposlenim ženama kao partneri na projektu obratili su se i Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega koji će pomoći u odabiru korisnika i Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će osigurati dokaze o pripadnosti ciljnim skupinama.

blankMarija je jedna od korisnica programa koja je bila u programu i prije nego je ugašen. – Što da vam kažem osim da sam presretna. Divno je bilo imati nekoga tko je skrbio o nama koji smo ostali sami i nemoćni. Onda su nam to uzeli, plakala sam danima i bilo je teško, obilazili su nas i nakon toga, ali ne toliko često, kad su stigle. Hvala Bogu i onome tko se sjetio da nam ovo vrati. Nemam što reći osim da sam presretna – kaže baka Marija.

Projekt u ukupnom iznosu od 3.067.873,91 kn financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Otvorenog poziva Zaželi – program zapošljavanja, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

blank

blank

blank

blank

„Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.“

Tekst: PLINK Pleternica

Foto: D. krstanović

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića