Složno društvo sa lovištem uz minska polja

Autor: Jelenko Topić

slika jelena, zimaPOŽEGA-Među tridesetak lovačkih društava u Požeško-slavonskoj županiji po brojnim aktivnostima i slozi izdvaja se „Jelen“ iz Požege, koje ima oko 60 članova, a gospodare državnim lovištem XI/24 Zapadni Papuk i zajedničkim lovištem XI/101 Zapadni Papuk II tako da ukupno imaju 7500 hektara lovnih površina. Društvo je mlado jer je nastalo nakon Domovinskog rata, a danas najvećim dijelom okuplja nekadašnje ratnike pripadnike HV i policije.

-Od sitne divljači tu raspolažemo sa fazanom, zecom i lisicom, a od krupne srnom običnom, divljom svinjom i jelenom običnim – kaže predsjednik „Jelena“ Boris Janić dodajući da na lokaciji Leštat pod Papukom imaju lovačku kuću sa svim pratećim sadržajima. Uz to imaju kvalitetne lovno-gospodarske i lovno-tehničke objekte temeljito građene tako da u potpunosti zadovoljavaju sve njihove potrebe. Tako raspolažu sa čak 20 spremišta za kukuruz, 15 automatskih hranilica, 12 hranilišta za jelensku divljač i 23 za srneću divljač, te 35 zatvorenih visokih čeka!

-Objekti društva i lovne površine smješteni su na području gdje su bila ratna djelovanja, točnije na nekada okupiranom zapadnom dijelu Požeške kotline, tako da površine nisu očišćene od minsko-eksplozivnih sredstava, posebice dio uz državnu cestu Požega-Pakrac u okolini Kamenske- nastavlja Janić. Uz to sela u tom kraju su najvećim dijelom napuštena nakon oslobođenja tako da nema obrade poljoprivrednih površina.

-Stoga se mi društvo koje djeluje na tom području moramo angažirati na uređenju tih površina kako bi se one mogle koristiti za proizvodnju hrane za divljač – ističe predsjednik „Jelena“ dodavši da siju kukuruz na površini od 12 hektara, te još zob, pšenicu, sirak i stočnu repicu što im je neophodno za hranidbu divljači. Pokraj toga na novouređenim zemljišnim parcelama koje su priveli namjeni za obradu zasadili su različite vrste voćaka kako bi se na tim prostorima zadržavala divljač i ostvarila prirodna ravnoteža.

Lovačko društvo „Jelen“ poznato je na širem području Slavonije, te cijele Požeške biskupije po organiziranom dočeku između 1500 i 3000 hodočasnika koji svakog ljeta pješice prolaze pokraj Leštata ka marijanskom svetištu u Voćinu, a lovci im priređuju okrjepu i odmor u svojim objektima.

-Više puta svake godine upriličimo druženja članova društva i njihovih obitelji kao npr. na tradicionalnoj gastronomsko-turističkoj priredbi „Požeški kotlić“, zatim na Uskrsni ponedjeljak i uz Dan državnosti, povodom Valentinova organiziramo zajedničku lovačku zabavu sa obiteljima i gostima, zatim humanitarni lov iz kojega darujemo divljač sa pučku kuhinju Caritasa Požeške biskupije,  kuhanjem lovačkog gulaša pomažemo aktivnosti Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „MI“ iz Požege“ i drugo – zaključio je Boris Janić.

Uz sve to uzoran rad i dobru organiziranost „Jelen“ iznova krajem travnja svake godine potvrđuje provjerom streljačkog oružja lovaca Požeško-slavonske županije prije otvaranja lova na srneću divljač.

foto:ilustracija

Više iz kategorije