Slovaci iz cijele zemlje pokazali na 37. Smotri slovačkog folklora da znaju čuvati tradiciju i običaje /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Savez Slovaka u našoj zemlji i Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića organizirali su na igralištu OŠ Mladost 37. Smotru slovačkog folklora u Hrvatskoj, a pokrovitelji su joj bili Savjet za nacionalne manjine RH, Požeško-slavonska županija i općina Jakšić.

Pozdravne riječi u ime domaćina uputio je predsjednik jakšićke Matice slovačke Pavel Treger.

-Kroz 12 godina rada Matica slovačka je pokazala da čuvaju i njeguju tradiciju svoga kraja, a općina će nastojati više pomagati u daljnjem radu – kazao je pozdravljajući sudionike Ivica Kovačević, načelnik jakšićke općine. Tu su bili njegov zamjenik Mile Barišić, te zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

Nastupilo je petnaestak folklornih skupina matica slovačke iz naše zemlje i to uz domaćine još iz Rijeke, Osijeka, Lipovljana, Zokovog Gaja, Josipovca, Našičkog Markovca, Jelisavca, Iloka, Soljana, Međurića, te Miljevaca, a gosti su im bili članovi Češke besede iz Kaptola.

-Ovaj dio Slavonije su naseljavali mnogi narodi, a tu je primjer odlične suradnje u svakodnevnom životu – istakao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović. Nastupe su još pozdravili predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, Jan Holić, savjetnik u veleposlanstvu Slovačke i Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH.

-Slovaci jako dobro čuvaju jezik i kulturu kroz škole, folklor i kazališne skupine, a Matica slovačka Jakšić razveseli srca svih na svojim nastupima – naglasio je otvarajući ovu smotru Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257431]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: