Šljivik Sulkovčanina Ivana Tubića na predjelu Vrtlaši donio šest tona uroda tri vrsne sorte

Autor: Jelenko Topić

Nastavljajući obiteljsku tradiciju dugu više od pola stoljeća hrvatski branitelj Ivan Tubić(58) iz Sulkovaca bavi se uzgojem šljiva,  a početni voćnjak od stotinu stabala sorte bistrice na bivšoj oranici na predjelu Vrtlaši osjetno je povećao nasade i osuvremenio proizvodnju.

Unazad pet godina na južnim padinama Požeške gore iznad sela podigao je blizu 500 metara žičane ograde kako bi zaštitio šljivik od divljači, te na površine od devet tisuća četvornih metara zasadio 420 sadnica tri sorti „Čačanke“ i to „Rodnu, „Najbolju“ i „Ljepoticu“, koje daju dobar urod.

-Zaštitu voćaka provodim  tijekom mirovanja vegetacije u dva navrata i to tzv. Modrim uljem, a kasnije još tretiram protiv štetnika šljivine osice – kaže nam Ivan Tubić i dodaje da u jesen prihranjuje tlo kompleksnim mineralnim gnojivom, te ga još gnoji  u proljeće prije cvatnje, a dva puta je razbacao po voćnjaku stajski gnoj.

Ove godine ubrao je šest tona šljiva što ga zadovoljava jer tvrdi da je njegov trud došao na naplatu, a ima riješen plasman u hladnjaču u Lipiku i koprivničkoj Podravci. U radu mu pomažu prijatelji, susjedi i rodbina. Ovogodišnjom cijenom od oko tri kune po kilogramu i ukupno ostvarenim prihodom pokrit će troškove sadnoga materijala za koji je uložio vlastiti novac.

Po struci je strojobravar, ostao je bez posla i prihoda, a ovako je našao novi izvor prihoda.  Kroz svoj OPG prijavio se natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju u voćarstvu. Planira nabavu traktora i priključaka što bi mu olakšalo obavljanje poslova u šljiviku. U budućnosti bi postavio sustav za navodnjavanje, te protugradnu mrežu, kao i solarne panele za struju. S konvencionalne kani prijeći na ekološku proizvodnju uzgoja šljiva, uz dobivanje većih poticaja. On je zasigurno jedan je od većih i uspješnijih proizvođača šljiva u pleterničkom kraju, a vjerojatno i u Požeštini. Redovno prati najnovija kretanja u voćarstvu, a u stalnom je kontaktu s poljoprivrednim stručnjacima i uvijek spreman poslušati njihove savjete. Najveći dio posla u voćnjaku obavlja sam, a dosta mu pomažu prijatelji.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: