Slavili pola stoljeća selidbe iz Kotor Varoša u požeški kraj

Autor: Jelenko Topić

KAPTOL – Blizu stotinu rođaka, prijatelja i uzvanika okupilo se na slavlju obitelji Jelušić i Pezerović u Kaptolu, a povod je bilo njihovo doseljavanje iz okoline Kotor Varoša(BiH) u ovaj dio Požeške kotline. Ovih dana, točnije 15. travnja, navršava se pola stoljeća od selidbe Augustina Jelušića(1935.) i supruge mu Ruže(1938.), a sa njima je tada došao i mali dječak Ružin brat Ivo Pezerović, koji je kao dijete ostao bez majke, odrastao je kod Jelušićevih, te su on i njegova supruga Vlasta organizirali ovu feštu.

-Imali smo tamo zemlje, dio naših susjeda se odselio u kaptolački kraj, pa smo to i mi odlučili jer smo se željeli intenzivno baviti poljoprivredom-prisjeća se Augustin koji je poslije praktički cijeli radni vijek proveo na radu u Njemačkoj i Austriji.  Sada su umirovljenici, stekli su u braku šestero djece, koji su se dobro snašli u životu i imaju svoje obitelji i kuće, a djed i baka Augustin i Ruža imaju petnaestero unučadi i jedno praunuče!

– Najteže mi je bilo kad je otišao raditi u inozemstvo, odgajala sam djecu, bili su marljivi i poslušni, a zbog tada slabih prometnih veza suprug je dolazio kući samo tri puta godišnje- prisjeća se Ruža.

Ivo Pezerović se zahvaliio Jelušićima na odgoju i uvjetima koje su mu pružili tijekom njegovog djetinjstva jer je kod njih bio do kraja osnovne škole nakon čega je otišao na daljnje školovanje i svojim životnim putem uključujući i u Hrvatsku vojsku. Uz to se zahvalio  rodbini i prijateljima koji su došli na ovo druženje i obiteljsko slavlje iz svih krajeva hrvatske, a  ne mali doprinos dobrom raspoloženju dali su vrsni požeški  tamburaši Posegana pa je fešta uz obilje domaćih specijaliteta i vinske kapljice potrajala do kasnih noćnih sati.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.