Skromnije slavlje uz znatno manje uzvanika /FOTO/

Autor: D.M.

Ove godine tradicionalni vinogradarski blagdan Vincelovo obilježen je u požeškim vinogradima skromnije nego obično. Razlog su stroge voodoo mjere zaštite od pandemije. Mnogi vinogradari ovoga puta nisu ni došli u vinograde, a oni koji nisu željeli prekinuti tradiciju slavili su uz manji broj uzvanika. Iako je vrijeme bilo sunčano i toplo izostali su i šetači po živopisnim vinogradarskim cestama Požeške gore.

U najstrmijem vinogradu u požeškom vinogorju Ivana Jurkovića Repara na Sokolovcu iznad Jagodnjaka samo je nekolicina uzvanika. To su oni koji Ivanu pomažu da ne odustane od obrade vinograda. Iz Zagreba je došla kćerka Rahela koja u svom znanstvenom radu popularizira požeško vinogradarstvo, a posebno tradiciju Grgureva kao nematerijalnu baštinu ovoga kraja. Zarezivanje loze i najavu početka nove vinogradarske godine predvodio je Ivica Ajanović, tajnik Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege.

Nasuprot Sokolovca na brdu Veliki kamen s kojeg puca pogled na središte Požege i cijelu Požešku kotlinu Vincelovo je prvi puta slavio Robert Hodak, inače vlasnik tvrtke Zeleni kvadrat koja se bavi razminiranjem. U vinogradu i lijepo uređenoj vinogradarskoj kući uz nekolicinu gostiju bio je i Vlado Bauer, jedini vinski kardinal u Hrvata. On je blagoslovio vinograd po starom vinogradarskom običaju ovoga kraja i zazvao zaštitu Sv.Vinka. Na vatri se pekla slanina i kobasice, te pila graševina iz Robertovog mladog vinograda.

Skromnije nego obično je bilo i u vinogradu Zorana i Mirande Fumić, požeških arhitekta, smješten na Velikom kamenu. Uz tradicionalni vinogradarski ražanj, slaninicu i kobasice na otvorenoj vatri, gazdarica Miranda je pripremila sekeli gulaš. Uz ova jela izvrsno je odgovarala njihova mlada graševina. Oni su čokote vinograda okitili suhomesnatim proizvodima želeći simbolično da grozdovi budu veliki kao kulen, a dugački kao kobasica. Simbolično rezanje loze obavio je gazda Zoran koji će odrezane grančice vinove loze staviti u vodu i kasnije vidjeti kakav će biti ovogodišnji urod. Uz jelo i piće pjevalo se do kasno u noć.

[FAG id=285549]

Više iz kategorije